2.5.2015

Koko Suomi leipoo nyt .....siemennäkkäriä. THE Ultimate siemennäkkäri!


Siemennäkkärivillityksen soisin tulevan yhtä tunnetuksi kuin lehtikaalivillityksen. Sillä siemenet on ladattu täyteen hyviä juttuja: hyviä rasvoja ja ravinteita ja jos niin haluaa, salaperäistä alkuvoimaa. 

Olen etsinyt sitä ultimate siemennäkkäriohjetta, sitä kaikkein mm. maukkainta. Olen kokeillut kaikenlaisilla siemenkokoonpanoilla, rasvoilla ja ilman, eri sidosaineilla, jauhoilla ja eri lämpötiloissa. Ohjeet ovat olleet  osa ihan ok, mutta en ollut tyytyväinen, halusin mmm herkkuversion :) Niinpä kehittelin oman  THE Ultimate siemennäkkäriohjeen! Perusideana on paahto.
Paahda ensin pannussa seesaminsiemeniä ja pecanpähkinämurskaa.

1 dl paahdettuja seesaminsiemeniä
1,5 dl paahdettua pecanpähkinämurskaa
0,5 dl kurpitsansiemeniä
0,5 dl unikonsiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl maissitärkkelystä
2 dl pikakaurahiutaleita
0,5 dl ruisjauhoja
1 - 1,5 tl suolaa 
0,25 - 0,5 dl avokadoöljyä tai oliiviöljyä
0,25 - 0,5 dl paahdettua sesamsiemenöljyä !
kiehuvaa vettä

Pellille, leivinpaperi päälle ja kaulitaan ohueksi. 
Poista päällimmäinen leivinpaperi :O)
Paista 180° uunissa reilu tunti kunnes on kuivaa.

Tuo paahdetuista siemenistä valmistettu öljy antaa the maun.
Sen pisteen iin päälle.



Suolaakin saa olla reilusti, suola sopii pähkinöihin ja siemeniin.

JOS tykkäät ohjeesta, saat ihan vapaasti kopioida/jakaa.


Mimmosella ohjeella te teette oman special-siemennäkkärinne??
En ole vielä kokeillut lisätä mausteita, onko kukaan kokeillut?












Eri ohjeissa on meinaan eri siemenkokoonpanoja. 



 Ohjeiden sidosaineissakin on eroja. Jauhojakin osa käyttää.














Siemennäkkäri on hyvin ruokaisaa ja ravinnepitoista eli pienestä määrästä tulee kylläiseksi. Juustoviipale päälle ja NAM! Hillokin sopii hyvin.






27 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Ultimate deluxe -siemennäkköriohjeesi kuulostaa hyvältä! Mä olen tehnyt sellaista, johon tulee kananmunaa, mutta sen syöminen on aina alkanut tökkiä todella nopeasti. En hirveesti pidä kananmunasta, sen makukin jotenkin ällöttää... vaikea kuvailla. Tätä täytyy kokeilla!

Satu Kukkaiselämää kirjoitti...

Terveelliseltä näyttää. Enpä ole kokeillut...

Heli kirjoitti...

Mä olen tehnyt Kalastajan vaimon näkkäriä, se on tosi hyvää. Ohje tässä:

2dl karkeita ruisjauhoja
2dl auringonkukansiemeniä
2dl sesaminsiemeniä
2dl kaurahiutaleita
2dl kauraleseitä
2dl pellavansiemeniä
1-2tl suolaa
7dl vettä

Kaikki vaan sekaisin, sitten pellille tasaiseksi levyksi. (Tästä määrästä tulee itse asiassa kaksi pellillistä!) Kannattaa jo tässä vaiheessa tehdä jonkunlaiset viillot taikinaan, että niitä pitkin voi leikata näkkärin palasiksi. Paistetaan 180 asteessa kiertoilmauunissa (en osaa sanoa mikä aste sitten jo ei ole kiertoilmaa...), 45 minuuttia. Aina vartin välein avataan uunia ja päästetään sieltä höyryt ulos. Lopuksi vielä kuivatetaan näkkäriä 100-asteisessa uunissa 30 minuuttia.

Minusta tää on aivan ihanaa, ja tulen aina syöneeksi tätä aivan liikaa... ja maha kyllä sitten siitä vähän kenkkuilee... Tuo sinun näkkäri näyttää myös tosi hyvältä!

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Kiitos kommenteista Saila Satu ja Heli,
kananmunaa en olekaan vielä kokeillut taikinaan laittaa, sehän tosiaan sitoisi hyvin ja antaa makuakin, ja Helin reseptissä on jopa leseitä. Jeees!

Rantakasvi kirjoitti...

Minun näkkärissä sidosaineena on psyllium-jauho. Ohje on julkaistu blogissani aikoinaan.

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Hei Rantakasvi, juuri sinun blogissasi törmäsin siemennäkkäriin eka kerran, ja siitä se sitten lähti!!!

Tylsä Mörökölli kirjoitti...

Hitsit kun kuulostaa hyvältä, tekis mieli kokeilla, mutta kun olen niin laiska, että syön siemenet siemeninä ;)

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

No mutta sehän on vaan hyvä että siemenet syöt Mörökölli sellaisenaan! Minulla siemenet tahtoo jäädä kaapinperukalle ellen tee siemennäkkäriä. Paahdetut tosin hujahtaa salaattiin ja mysliin.

AnnaS kirjoitti...

Oijoi, mä niin rakastan ihan perusruisnäkkäriä. Ehkäpä olisi aika vähän laajentaa makutottumusta ja kokeilla Helenan The ultimate-näkkäriä.
Sesam-öljy on pitä parhainta ja maukkainta salaatin kastiketta :)

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

:)) Kiitos kommentista AnnaS :))
Siemennäkkäri on mahdottoman ruokaisaa, tuhtia norminäkkäriin verrattuna. Monissa ohjeissa on muuten mukana hiukan ruisjauhoja, se jotenkin tuo hyvää makua,

Henna kirjoitti...

Kokeilin eilen ensimmäisen kerran Risentan maissijauhopussissa olevaa ohjetta. Siihen tulee maissijauhoja (ajatella!), pellavansiemeniä, auringonkukansiemeniä ja öljyä (ja vähän vettä). Olin hätäinen ja otin liian aikaisin uunista. Maussa ei kuitenkaan ollut moittimista, täytyy kokeilla uudestaan tässä joskus.

Marianne N kirjoitti...

En muuten ole aikaisemmin tehnyt näkkäriä, mutta näyttää tosi herkulliselta ja terveelliseltä. Kiitos reseptistä!

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Hei Henna ja Marianne N! Maissijauhoja en olekaan käyttänyt, pitää ehdottomasti kokeilla, tuleekohan niillä popcornimainen maku ? Maissitärkkelys omassa ohjeessani on vain sitomaan koostumusta. Ja joo, sitkeästi vaan pitää pitää uunissa niin kauan että on kuivaa näkkäriä. Kannattaa kaulia ohueksi niin ei mene niin kauan :) Ja Marianne, todellakin tämä on suorastaan terveyspommi.

satunNainen Paula kirjoitti...

Jestas, onpa houkuttavan herkullisen näköistä!!

kissatkertovat kirjoitti...

Oi, nyt tuli semmoinen yöpalan hinku :-), namin näköistä leipää!

Lady of The Mess kirjoitti...

Minä olen ihan tööt näistä siemennäkkäreistä, mutta tarkoitus on ollut kyllä kokeilla. Näyttää ainakin herkulliselta - ja herkkuja on raaka-aineissakin;)

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Kiitos ihanista kommenteista.
Siemennäkkäri rulez :) Jos kaapinperukoissa on käyttämättömiä siemeniä, niin eikun tekemään niistä näkkäriä, siihen niitä kuluu kiitettävä määrä.

Pepi kirjoitti...

Ei näytä olevan teitin sähköpostiosoitetta missään, joten käypäs laittamassa mulle osoitteesi vaikka linkin kautta, olis postia tulossa....

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Voi mamma mia ja vielä magdaleena päälle. Me ollaan voitettu jottain! Ihan uskomatonta ja ihanaa. Laitan heti tulemaan osoitteeni!!

Rantapuikko kirjoitti...

Hyvältä näyttää ja varmasti myös maistuu hyvältä. Olen itse vain tullut huonoksi leipomaan.. toista oli ennen. Joka viikko monestikin tuoksui leipä, pulla tai jokin muu herkku...

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Mä olen kans laiska leipoon. Siemennäkkäriäkään ei onneksi tarvi tehdä usein. Jo pieni määrä antaa hirmuisesti elinvoimaa ;)

Nena Sofia kirjoitti...

Oih että, näyttääpä hyvältä! Pitääkin joku kerta testata tätä ohjetta, kuulostaa meinaan tosi mielenkiintoiselta :) Kiitos kun jaoit tämän!

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Meidän perheelle tämä ainakin maittaa, ja paahtaminen tekee reilusti lisämakua. Paahtaessa vain pitää varoa polttamasta. Kiitos kommentista Nena Sofia.

Eena K. kirjoitti...

Hmm, pitäisköhän kokeilla? Mä en oo kovin aktiivinen leipoja (lue: en leivo juuri koskaan), mutta olen maistanut näitä, ja olivat kyllä tosi hyviä. Ehkäpä siis yksi to-do asia vaikka kesälomalle - on aikaa kypsytellä ajatusta. :D

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Kiitos kommentista Eena, itsekään en leivo koskaan :) Siemennäkkäri on kuitenkin niin maukas tapa saada syödä terveellisiä siemeniä, että soisin tämän trendin laajenevan.

Jael kirjoitti...

En ole pitkään aikaan tehnyt siemennäkkäriä,tai sellaista perussiemenäkkäriä,vaan teen näkkäriä mehustamisesta jääneestä kuitumassasta(porkkana,punajuuri ym) ja lisään siehen siemeniä,pellavansiemenjauhoa,joskus tahinia,yrttejä,mausteita ym,.Ja kuivaan kuivurissa.

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Voi että, tuohan olisikin kiva näkkäri! Ja mehustamisjätteen todellista hyötykäyttöä.

Lähetä kommentti