25.10.2014

RaakaLeivontaa Kahden Naisen Loukussa

Raakakakku. Pohja, kuorrute, kastike ja marjat.


Siementen ja pähkinöiden kanssa meillä on toskattu hyvin kauan, jo lapsuudenkodissani meidän mummu raakaleipoi legendaarisen Ann Wigmoren resepteillä. Raakasuklaa sen sijaan on tullut mukaan vasta viime vuosina. Raakaleipoa voi tietenkin myös suolaiset herkut, mutta nyt keskitytään ensin kakkuihin :).

Monissa muissa kulttuureissahan raakaherkut ovat kuuluneet aina luonnollisena osana ruokavalioon. Mutta siitä toisella kertaa. Nyt keskitytään hetkeksi suomalaiseen Raw-leipomiseen, ja mmMM nimenomaan sen makeisiin herkkuihin.

Muutaman halvan blenderin ja sauviksen rikkoneena tiedän että hyvään satsaaminen tulee ajan oloon halvemmaksi. Minulla on siis sauvasekoitin ja hyvä blenderi (monitoimikone ois jees).

Blenderillä saat pähkinät ja siemenet hetkessä jauhoksi ja rouheeksi. Sauvasekoittimella taas soseutat monet jutut nopsaan.
Saksetkin ovat kätevät, esim. taatelit pilkon mössöksi nopeasti saksilla, jolloin sekoittuvat blenderissäkin paremmin.

Raakaleivonnaiset eivät ole tyhjiä kaloreita, vaan erittäin ravintopitoista, täyttävää, tiivistettyä ruokaa, joten näitä herkkuja syödään sitten kerralla vain vähän :O). Raakaleivonta-tuotteet ovat myös "mielen ruokaa" ja "beauty-ruokaa". Myös kyntesi vahvistuvat näillä eväillä.

Ylläolevan kuvan suklaakakkuni resepti: (tähän ei ole eksakteja määriä, vaan tämän kakun teen aina näppituntumalla, ainoa desin mittanihan on useimmiten hukassa).
POHJA:
mantelia jauhettuna 2 kupillista 
pähkinöitä jauhettuna 2 kupillista
n. 2 kupillista taateleita (tai viikunoita)
raakakaakaota 1/2 kupillista
2 tl kanelia
suolaa, reippaasti
aitovaniljaa + aitovaniljasokeria, reippaasti
vaniljan makuista proteiinijauhetta
hiukan rasvaa, esim. kaakaovoita
(vähän mantelimaitoa että saan taikinan blenderissä pyörimään)
         hiukan psylliumjauhetta lopuksi tiivistämään
KUORRUTE:
avokadoa 2 kpl
raakakaakaojauhetta max 1/4 kupillista
lucumajauhetta vähän
siirappia 1/2 kupillista tai intiaanisokeria maun mukaan
vaniljan makuista proetiinijauhetta
suolaa
vaniljaa

Koko kakku lopuksi pakastimeen 1-2 tunniksi.

KASTIKE:
cashewpähkinä- ja mantelijauhetta 2 kupillista
kookoskermaa 1-2 kupillista
hunajaa tai siirappia tai intiaanisokeria, maun mukaan
ja taas vaniljaa



Raskas suklaakakku kevenee ja raikastuu marjoilla tai hedelmillä.
Koska se sisältää myös proteiinijauhetta, se käy ihan ateriastakin.
Mmmm! 



Katsoin mitä raaka-värkkiä minulla juuri nyt sattui olemaan kaapissa ennen täydennystä. Tämä on siis minimimääräni. Kyllä näillä kakun leipasee. 

Ja tietenkin löytyy aina myös näitä:
Raakaleivonta ja etenkin Raakasuklaa on joillekin ollut pettymys. Suurin syy on siinä ettei A) ole osattu maustaa (Hei, Fazerin sininenkään ei onnistu ilman mausteita!)ja B) makunystyrät eivät ole tottuneet terveellisiin lisäaineettomiin puhtaisiin raaka-aineisiin. Cappucino, chili, minttu, kaneli, lakritsi.., vain mielikuvitus on rajana maustamisessa. Vasta-alkaja saa juksata ja laittaa sekaan vaikka vähän Dajmia tms. makua tuomaan, niin siirtymävaihe terveelliseen herkutteluun on helpompi. Eihän mikään laki kiellä sekoittamasta raaka- ja perinneleivontaa! Käytän itse usein floran valmista vaniljakastiketta kakun kastikkeeksi silloin kun en viitsi cashew-kermaa alkaa väsään.



Raaka-aineita pidetään myös kalliina. Mutta kannattaa ottaa huomioon että siemenet ja pähkinät ovat hivenaineiden kultakaivoksia. Myös rasvojensa suhteen parasta eliittiä.

Eli ne ovat samalla myös lääkkeesi ja terveytesi ylläpitäjä. 


Nämä suklaapallot puolestaan ovat meidän nopea pikaherkku makeannälkään. Oho, kuvastani puuttuu rasva, laitan yleensä kaakaovoita (sulatettuna). Silkkaa terveellisyyttä. Sesamipyöryköissäni on hyvin imeytyvää kalkkia enemmän kuin tonkallisessa maitoa konsanaan. Kuorruttaakin pallot voi, kaakaojauheella, tomusokerilla tai 
kookoshiutaleilla. 

Vielä nopeampi herkku on valmiista sesamtahnasta, siis tahinista, tehty "suklaa", tahnaan vain raakakaakaota ja hunajaa. MMMM! :). 



Tänä vuonna on ilmestynyt tämä kirja. Ostaa pläjäytin sen tietenkin samantien itselleni. Ekku keittokirjani :)) 


Kirjassa raakaleivotaan myös piiraita, jäätelöä, pullaa, cupcakes-herkkusia ja jopa hapatetaan itse raakajugurttia. Kirjan reseptit ovat helppoja, mutta niissä on mukana minulle ennestään tunte-
mattomiakin raaka-aineita joita pitää päästä kokeilemaan ja
maistamaan. Vai oletteko te kuulleet ashwagandhasta, mucunasta tai irlanninsammaleesta?

Tässä pari näytettä kirjasta, reseptejä ei varmaankaan ole lupa tässä jakaa.

Jäätelöä..mmm.. 


Cupcakes!

Sitruuna-juusto-kakku.. oh..

Varsinkin raakasuklaassa maku muuttuu paremmaksi maustamalla. Onneksi kirjassa on vähän vinkkejä siihenkin.

Ensimmäisenä tietty olen leiponut kirjan ekku ohjeen, Balilaisen suklaakakun :) Koristelemisen jätän suosiolla, mutta hei tehkää te muut kauniita luomuksia, eiköstä joo! Ja ehdottomasti vinkatkaa minulle tuotoksistanne, haluan kuulla (ja nähdä) teiltä kaikki mahdolliset raakakokemuksenne. Ja kaikki mahdolliset reseptit ovat tervetulleita, vaikka kommenttina.
Nuo mustat papanat ovat karviaismarjoja, muistin poimia ne vasta nyt, pakkasen puremina. Raskas suklaakakku vaatii seurakseen raikkaita marjoja ja mielellään myös kastikkeen.

Pohja on mukavan rouhea, täyte suklaaholistinen täyttymys,
kastike täydentää makuja. Nautitaan hedelmien tai marjojen kera. Mansikka ja vadelma ois parhaimmat. 
Seuraavaksi kokeilin kirjan raparperipiirakkaohjetta. Se oli niin valtava menestys, että kakku oli kadonnut parempiin suihin ennen kuin ehdein sitä edes kunnolla kuvaamaan! Se saa arvosanan 10!
Nami nami nami!

Kirja on siis vallan erinomainen. Sitä tosin ihmettelen kun yhdessäkään ohjeessa ei taida olla avokadoa eikä sesamia, jotka taas ovat minun tärkeimmät raaka-aineeni. Kirjoittaja Marialla on oma raakaruokakahvila Hymy Raw Food Cafe Helsingissä ja hän on muutenkin monessa mukana.   

Reseptejä netissä on vähän siellä sun täällä, suomeksi ja englanniksi. Jopa JAMIE OLIVER raakaleipoo :)
lisäksi nyt ainakin nämä linkit:

suklaavanukas (triplaisin hunajamäärän + pölymäistä vaniljasokeria + suolaa!!, halutessa myös esim. kanelia)

Hei, toivottavasti innostuit raaka-leivonnasta!
Joko olet kokeillut?



16.10.2014

ÄIJIENLUOLA ENNEN JA NYT! Saa kurkata.

eNNEn..
.. ja NYT

THE kaappi on lähtenyt, ou nou, tilalla bloggauspöytä. Seinälle on ilmestynyt lautaset. Ja joo, tuo pentujen leikkilinna oli pakko tuoda takaisin. Blackielle. Kollilla pitää kuulemma olla linna. Jonne vetäytyä rauhaan akkojen hömpötyksiltä.

eNNEn..
THE kaappi minttubaareineen on lähtenyt.


.. ja NYT
Tilalla on kirjoituspöytä. Käytännöllisyyttä. Mutta siinä on aika hieno vahakangas kuitennii.












eNNEn...oli tämmöset verhot ja kangas sohvalla.

..ja NYT

Heinäseipäässä roikkuu nyt paksumpi verho. Koska kangas oli vastustamattoman ihana. 

Ja sohvalla on karvoja hylkivä päällinen. Uutena asiana jalkalamput, TV ja lipastonraakile. Ai miks ne on nyt tässä
huoneessa..? No kun mullon se walk in closet. Pitihän sieltä
tavarat jonnekin ruodata.
eNNEn..

NYT
No joo joo! Kyllä äijienluolassa voi härpäkkeitä olla. Miksei?
Niitä on näämmä tullu vähän lisää. 


Oville pitää vielä tehdä jottain.




Et semmosta. Äijienluolassa.

12.10.2014

Kynnet

Noooni. Edellisestä postauksestani jäi sitten puuttumaan nämä kynteni, jotka on mätsätty sopimaan asuun. Kynnet on tehnyt toivoideni pohjalta Noora NorPinkistä Ylivieskassa. (Geelilakkaus).

























Onks jees?

10.10.2014

"talvihan on vain pukeutumiskysymys"


ZORBÉn mekko ja KMB John harmaat nahkaiset ylipolvensaappaat.

Joo, arvasitte oikein. Muotikuvaukset.

 Tänä talvena turkki saa olla huolittelemattoman näköinen.
Semmonen ei likainen mutta ruf ruf. Ja talvea kohti paksuuntuva.



Talvesta selviytyminenhän on "vain pukeutumiskysymys" kuten miespuolinen työtoveri asian ilmaisi. Noh, olen ihan samaa mieltä :))

Kepeästi talveen!
on tämän asun nimi. Tällä talvi kyllä taittuu. (Mulla on tapana nimetä asuni, kait teilläkin..??)

Mekko Kokkolan Dahliasta. Hihat ei kuulu mekkoon, eli aluspusero voisi olla vaikka petrooli tai keltainenkin.
Nää KMB John ylipolvensaappaat on osoittautuneet aivan mahtaviksi sisäsaappaiksi, sillä etuosa on nahkaa mutta takaosa on kangasta, joten hengittävät hyvin, vaikka pidän niitä aamusta iltaan. Ihanat jalassa. Mutta pakkaseen eivät kyllä sovi pidemmälle reissulle, sillä takaa tunkeutuu viima saappaisiin.


4.10.2014

Totuus Taivaasta


"Joka ei usko ihmeisiin,
 ei ole realisti."
 - David Ben-Gurion -


Rohkea nimi kirjalle. Aivokirurgin omakohtainen kuolema, syvin mahdollinen aivokuolema. Ja kokemukset sen aikana. TV:ssä nähdyt kuoleman kokeneiden omakohtaiset kertomukset hoitohenkilökunnan ja muiden sivullisten kommentteineen ovat huomattavasti elähdyttävämpi kokemus kuin pelkän kirjan lukeminen. Mutta on kirjakin ihan jees. 
Eben Alexander pyrkii todistamaan tieteellisesti tietoisuuden olemassaolon muualla kuin aivoissa.

Tietoisuuden irrallisuutta aivoista todistellaan muissa kuolemanrajatapauksissa tiedolla, joka on ruumiista irtaantuneena saatu/koettu paikoista, ihmisistä ja tapahtumista, joista ei mitenkään ole aivojensa välityksellä voinut saada infoa.

Mikä on perimmäinen totuus. Onko se yksi yhteinen ja absoluuttinen? Vai voiko sitä kenties luoda, jokaiselle oma? 

Lähes poikkeuksetta "kuoleman" kokeneet kertovat tuonpuoleisista, maallisessa elämässä jopa täysin vieraista, mutta siellä tutuista, sukulaisista.

Öh, voisiko se olla yksi syy haluun tutustua juurinsa? Täs on mun isoisoiso-isäni Siivertti. Tiedä yhtään vaikka me oltais bestiksiä. (siellä)

Niin siis se totuus.

"Totuus on säteilevän selvä ja kirkas, voimakas, elävä ja täynnä rakkauden lämpöä. Se ei ole kylmää teoriaa kuten maanpäällisessä elämässä, vaan kristallinkirkas, puhdas ja säkenöivän raikas kuin vuoristopuro. Sellaisena sen koen. Se on aivan yksinkertaisesti suurenmoista." 
- Kirsten Morch-Nielsen-  (kuolemanrajakokemuksen kokenut pappi)


Mitä mieltä olet, mitä on kuoleman jälkeen vai onko mitään. Kommentoida voi anonyymistikin. Ja me Blackien kaa ollaan erittäin elossa :)) vaikka nyt elämää suurempia pohditaankin.