25.10.2014

RaakaLeivontaa Kahden Naisen Loukussa

Raakakakku. Pohja, kuorrute, kastike ja marjat.


Siementen ja pähkinöiden kanssa meillä on toskattu hyvin kauan, jo lapsuudenkodissani meidän mummu raakaleipoi legendaarisen Ann Wigmoren resepteillä. Raakasuklaa sen sijaan on tullut mukaan vasta viime vuosina. Raakaleipoa voi tietenkin myös suolaiset herkut, mutta nyt keskitytään ensin kakkuihin :).

Monissa muissa kulttuureissahan raakaherkut ovat kuuluneet aina luonnollisena osana ruokavalioon. Mutta siitä toisella kertaa. Nyt keskitytään hetkeksi suomalaiseen Raw-leipomiseen, ja mmMM nimenomaan sen makeisiin herkkuihin.

Muutaman halvan blenderin ja sauviksen rikkoneena tiedän että hyvään satsaaminen tulee ajan oloon halvemmaksi. Minulla on siis sauvasekoitin ja hyvä blenderi (monitoimikone ois jees).

Blenderillä saat pähkinät ja siemenet hetkessä jauhoksi ja rouheeksi. Sauvasekoittimella taas soseutat monet jutut nopsaan.
Saksetkin ovat kätevät, esim. taatelit pilkon mössöksi nopeasti saksilla, jolloin sekoittuvat blenderissäkin paremmin.

Raakaleivonnaiset eivät ole tyhjiä kaloreita, vaan erittäin ravintopitoista, täyttävää, tiivistettyä ruokaa, joten näitä herkkuja syödään sitten kerralla vain vähän :O). Raakaleivonta-tuotteet ovat myös "mielen ruokaa" ja "beauty-ruokaa". Myös kyntesi vahvistuvat näillä eväillä.

Ylläolevan kuvan suklaakakkuni resepti: (tähän ei ole eksakteja määriä, vaan tämän kakun teen aina näppituntumalla, ainoa desin mittanihan on useimmiten hukassa).
POHJA:
mantelia jauhettuna 2 kupillista 
pähkinöitä jauhettuna 2 kupillista
n. 2 kupillista taateleita (tai viikunoita)
raakakaakaota 1/2 kupillista
2 tl kanelia
suolaa, reippaasti
aitovaniljaa + aitovaniljasokeria, reippaasti
vaniljan makuista proteiinijauhetta
hiukan rasvaa, esim. kaakaovoita
(vähän mantelimaitoa että saan taikinan blenderissä pyörimään)
         hiukan psylliumjauhetta lopuksi tiivistämään
KUORRUTE:
avokadoa 2 kpl
raakakaakaojauhetta max 1/4 kupillista
lucumajauhetta vähän
siirappia 1/2 kupillista tai intiaanisokeria maun mukaan
vaniljan makuista proetiinijauhetta
suolaa
vaniljaa

Koko kakku lopuksi pakastimeen 1-2 tunniksi.

KASTIKE:
cashewpähkinä- ja mantelijauhetta 2 kupillista
kookoskermaa 1-2 kupillista
hunajaa tai siirappia tai intiaanisokeria, maun mukaan
ja taas vaniljaa



Raskas suklaakakku kevenee ja raikastuu marjoilla tai hedelmillä.
Koska se sisältää myös proteiinijauhetta, se käy ihan ateriastakin.
Mmmm! 



Katsoin mitä raaka-värkkiä minulla juuri nyt sattui olemaan kaapissa ennen täydennystä. Tämä on siis minimimääräni. Kyllä näillä kakun leipasee. 

Ja tietenkin löytyy aina myös näitä:
Raakaleivonta ja etenkin Raakasuklaa on joillekin ollut pettymys. Suurin syy on siinä ettei A) ole osattu maustaa (Hei, Fazerin sininenkään ei onnistu ilman mausteita!)ja B) makunystyrät eivät ole tottuneet terveellisiin lisäaineettomiin puhtaisiin raaka-aineisiin. Cappucino, chili, minttu, kaneli, lakritsi.., vain mielikuvitus on rajana maustamisessa. Vasta-alkaja saa juksata ja laittaa sekaan vaikka vähän Dajmia tms. makua tuomaan, niin siirtymävaihe terveelliseen herkutteluun on helpompi. Eihän mikään laki kiellä sekoittamasta raaka- ja perinneleivontaa! Käytän itse usein floran valmista vaniljakastiketta kakun kastikkeeksi silloin kun en viitsi cashew-kermaa alkaa väsään.



Raaka-aineita pidetään myös kalliina. Mutta kannattaa ottaa huomioon että siemenet ja pähkinät ovat hivenaineiden kultakaivoksia. Myös rasvojensa suhteen parasta eliittiä.

Eli ne ovat samalla myös lääkkeesi ja terveytesi ylläpitäjä. 


Nämä suklaapallot puolestaan ovat meidän nopea pikaherkku makeannälkään. Oho, kuvastani puuttuu rasva, laitan yleensä kaakaovoita (sulatettuna). Silkkaa terveellisyyttä. Sesamipyöryköissäni on hyvin imeytyvää kalkkia enemmän kuin tonkallisessa maitoa konsanaan. Kuorruttaakin pallot voi, kaakaojauheella, tomusokerilla tai 
kookoshiutaleilla. 

Vielä nopeampi herkku on valmiista sesamtahnasta, siis tahinista, tehty "suklaa", tahnaan vain raakakaakaota ja hunajaa. MMMM! :). 



Tänä vuonna on ilmestynyt tämä kirja. Ostaa pläjäytin sen tietenkin samantien itselleni. Ekku keittokirjani :)) 


Kirjassa raakaleivotaan myös piiraita, jäätelöä, pullaa, cupcakes-herkkusia ja jopa hapatetaan itse raakajugurttia. Kirjan reseptit ovat helppoja, mutta niissä on mukana minulle ennestään tunte-
mattomiakin raaka-aineita joita pitää päästä kokeilemaan ja
maistamaan. Vai oletteko te kuulleet ashwagandhasta, mucunasta tai irlanninsammaleesta?

Tässä pari näytettä kirjasta, reseptejä ei varmaankaan ole lupa tässä jakaa.

Jäätelöä..mmm.. 


Cupcakes!

Sitruuna-juusto-kakku.. oh..

Varsinkin raakasuklaassa maku muuttuu paremmaksi maustamalla. Onneksi kirjassa on vähän vinkkejä siihenkin.

Ensimmäisenä tietty olen leiponut kirjan ekku ohjeen, Balilaisen suklaakakun :) Koristelemisen jätän suosiolla, mutta hei tehkää te muut kauniita luomuksia, eiköstä joo! Ja ehdottomasti vinkatkaa minulle tuotoksistanne, haluan kuulla (ja nähdä) teiltä kaikki mahdolliset raakakokemuksenne. Ja kaikki mahdolliset reseptit ovat tervetulleita, vaikka kommenttina.
Nuo mustat papanat ovat karviaismarjoja, muistin poimia ne vasta nyt, pakkasen puremina. Raskas suklaakakku vaatii seurakseen raikkaita marjoja ja mielellään myös kastikkeen.

Pohja on mukavan rouhea, täyte suklaaholistinen täyttymys,
kastike täydentää makuja. Nautitaan hedelmien tai marjojen kera. Mansikka ja vadelma ois parhaimmat. 
Seuraavaksi kokeilin kirjan raparperipiirakkaohjetta. Se oli niin valtava menestys, että kakku oli kadonnut parempiin suihin ennen kuin ehdein sitä edes kunnolla kuvaamaan! Se saa arvosanan 10!
Nami nami nami!

Kirja on siis vallan erinomainen. Sitä tosin ihmettelen kun yhdessäkään ohjeessa ei taida olla avokadoa eikä sesamia, jotka taas ovat minun tärkeimmät raaka-aineeni. Kirjoittaja Marialla on oma raakaruokakahvila Hymy Raw Food Cafe Helsingissä ja hän on muutenkin monessa mukana.   

Reseptejä netissä on vähän siellä sun täällä, suomeksi ja englanniksi. Jopa JAMIE OLIVER raakaleipoo :)
lisäksi nyt ainakin nämä linkit:

suklaavanukas (triplaisin hunajamäärän + pölymäistä vaniljasokeria + suolaa!!, halutessa myös esim. kanelia)

Hei, toivottavasti innostuit raaka-leivonnasta!
Joko olet kokeillut?



36 kommenttia:

Taru kirjoitti...

Meillä nuori aikuinen on vegaanilla ruokavaliolla ja mm. viimeisin syntymäpaäiväkakku äipälle eli mulle oli raakaleivottu mustikkajuustokakku :)

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Oo, no onpa mahtava! Sanoppa sille nuorelle aikuiselle että Niin sitä pitää!

Heli kirjoitti...

Olen joskus raakakakkuillut, siis kaaaauan sitten (yli 20v) yhdessä opiskelupaikassani. Sen koommin en ole, mutta nyt kun tuo raakailu on niin kovin muodikasta ja reseptejä alkaa olla siellä sun täällä, niin kauheesti tekis mieleni päästä kokeilemaan. Mua ei näin yhtäkkisesti kiehdo mitkään muut kuin suklaiset ohjeet... ylläri... =)

Oletkos sä kokeillut tällaista:
http://www.iskelma.fi/terveysjahyvinvointi/terveellinen-arkiherkku-vie-kielen-mennessaan-kokeile-suklaa-avokadovanukasta/21/9938

Mä en ole tuotakaan, mutta hyvä ihme sentään miten herkulta näyttää... sitä on pakko kokeilla piakkoin!! Mietin vaan että mitäköhän kaakaojauhetta ohjeessa taas tarkoitetaan; kaakaojuomajauhetta, leivontakaakaota vai kenties jopa raakakaakaota?? Ajattelin kokeilla sillä leivontakaakaolla... Jos innostut kokeilemaan (kun kerta avokadon ystävä olet) niin kerro oliko hyvää - ellen sitten ehdi kokeilla ennen sua... =)

Paula kirjoitti...

Ihan uutta minulle tämä raakajuttu, paitsi itsekin olen monesti tehnyt juustokakkua ilman uunissa kypsentämistä - mutta se ei taida lainkaan kuuluakaan tähän raakakategoriaan. Myönnän olevani vähän ennakkoluuloinen, varsinkin ruokien valmistajana, mutta en suinkaan maistelijana ja herkuttelijana. Yleensä tykkään kaikesta mitä minulle tarjotaan. Herkuilta näyttävät sinunkin trahteerauksesi.

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Voi kiitos kiitos reseptivinkistä!! Kokeiluun menee, ei epäilystäkään! Avokadoa ja raakakaakaota sotken keskenään useinkin, mmmm :)) joten hyvää siitä tulee. Hunajamäärä on kyllä aika pieni ohjeessa, mutta sitähän saa helposti lisättyä. Ja normikaakaojauhettakinhan saa käyttää, siltikin sanoisin sitä vielä terveelliseksi!

JA kiitos kommentista myös sinulle Paula. Nämä ovatkin tosi hauskoja vieraille tarjottavia, voipa järjestää oikein raakakekkerit ja sitten porukalla ihmetellä uusia makuja :) Itse pyrin joka kakustani pakastamaan osan, jotta on sitten maistella montaa erilaista kakkua samalla kertaa :)

Maarit kirjoitti...

Enpä ole vielä kokeilut raakaleivontaa, ehkä joku kerta;)

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Hei Maarit! Juu, raakaleivonta on aika helppoa. Mutta vähän niin kuin kaikki muukin.. harjoittelu tekee mestarin ;)

Tuta kirjoitti...

Namskis.. että näyttävät makoisan hyviltä, raakakakkuja en ole tehnyt, enkä edes maistanut:)

Rantakasvi kirjoitti...

Kauniita ja herkullisen näköisiä. En ole itse raakaleivontaa kokeillut, mutta minulla on tuttava joka sitä harrastaa. Kakku ainakin oli niin täyttävää, että pienen pieni pala riitti.

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Moi myös Tuta ja Rantakasvi. Juu raakakakut ei ehkä vielä ole kovin yleisiä, mene ja tiedä.
Juu raakakakku on useimmiten juurikin täyttävää, ja varsinkin jos se sisältää vielä proteiinijauhetta, käy se ihan ateriasta.

Susanna Vaahla kirjoitti...

Jestas, mikä raakakakkujen tehopaketti! Kiitos, pakko kokeilla jotain!
Nauti hiipivästä joulun odotuksesta ja lämpöä vielä täältä oliivipuun katveesta!

Lady of The Mess kirjoitti...

Itse en ole noita raakaherkkuja vielä tehnyt, mutta tarkoitus on ollut! Kiitos tehopaketista - ja useita noista aineista itseasiassa jo löytyykin kaapeista;)
Kivaa viikonlopun jatkoa sinne!

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Kiitos Susanna! Voi sinua onnellista siellä lämmössä, täällä on meinaan loskakeli.
Ja kiitos Lady, uuden kokeilu on aina hauskaa. Itsekin olen saanut ihan uudenlaista pontta raakaleivontaani. Huomenna kokeilen tuota Helin kommentissa ollutta ohjetta. Ja sitten sukellan nettilinkkieni syövereihin minäkin :)

Marraskuun Muruset kirjoitti...

Pitää joskus itsekkin kokeilla raaka leivontaa, tämä postaus sai oikein veden kielelle! :p

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Kiva että kiinnostuit! Itse kokeilen nyt tuon Helin vinkkaaman reseptin ja laitan senkin linkkilistan jatkoksi.

Riitta Sinikka kirjoitti...

♥aaah, niin hyviltä näyttää ja kuulostaa! Mukavaa sunnuntaita!

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Hei kiitos Riitta Sinikka. Näihin kun tottuu, niin ei normiherkut enää oikein maistukaan :)

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Nonni, lisäsin Helin vinkkaaman linkin linkkilistani loppuun ja tästäkin siihen pääset: SUKLAAVANUKAS. Iiiihanaa vanukasta, jus mun makuun :), paitsi että niinkuin arvelinkin, triplasin hunajamäärän ja lisäsin vielä pölymäistä vaniljasokeria. (raakasuklaa mielestäni tarvii aina mausteita riittävästi).

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Niin ja tietenkin myös SUOLAA. Se on ehdottoman tärkeä makeassa raakaleivonnassa ;). Lisään itse jopa selvästi enemmän suolaa kuin ohjeissa.

pirkko kirjoitti...

Herkullisen näköisiä ja varsin terveelliseltä vaikuttavia leipomuksia. Olen vaikuttunut!

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

No mutta kiitos :) Tää on mun lempiaiheitani. Terveysintoilijan herkkupäivä :))

Rantapuikko kirjoitti...

Näyttääpä herkulliselta. En itse ole kokeillut tuota raakaleivontaa. Pitäisi kokeilla.
Muuten kyllä pidän leipomisesta. Eilenkin väänsin perinteisiä korvapuustia ja puolet niistä luumusoseella täytettynä..

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Kiitos kommentista Rantapuikko! Itse taas en hallitse ollenkaan perinteistä leipomista, varsinkaan hiivajuttuja, tänäänkin jäi leipäset nousematta, ..mystistä.
Mutta kyllä raakaleipominenkin vaatii vähän harjoittelua.

Jael kirjoitti...

Onpa herkullisen näköisiä raakakakkuja! Blogin alkukaikoina olin vielä aika raaka ,ja silloin tuli postattuakin paljon raakajutuista.Mutta ne ovat aika hmmm,kaloripitoisia...mutta niin hyviä! Ja munkin mummo teki raakajuttuja Wigmoren ohjeilla! Asuin teininä mummon luona muutaman vuoden ja yhteen aikaan hän hurahti täysin Wigmoren oppeihin ja kasvatteli vehnänorasta ym.

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Hei Jael, voi kiitos kommentista!
Hei te muutkin, Joelin blogissa tunnisteilla Raw, raw food ja raw jälkiruuat on todella todella kivoja reseptejä kokeiltavaksi.

Matkatar kirjoitti...

Täytyihän ainakin kurkistaa mitä sulla täällä oikein on! Aivan ihanan näköisiä raakaleivonnaisia! En itse asiassa ole vielä kokeillut ainakaan kakkua tehdä -se on suunnitelmissa jossain vaiheessa!

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Moi Matkatar, uskatauduit sitten kuitenkin kurkkimaan. Varoitin kyllä :))

kissatkertovat kirjoitti...

Onpa herkullisen näköistä, kyllä kiinnostuksen kipinä iski. Olenkin menossa huomenna kirjastoon, joten täytyy tutkailla, saisiko tuon keittokirjan ennen ostopäätöstä selailtavaksi ja tutustuttavaksi. Kiitos vinkeistä, mielenkiintoinen postaus!
-Pipsun ja Miirun Pirjo -

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Hei! Kiva että kiinnostaa! Kävijämäärien perusteella kiinnostaa muitakin aika lailla, hyvä niin:)

Menna Waris kirjoitti...

Tjahas että tämmöstä peliä. Ajattelin tulla pitkästä aikaa kurkkaamaan mitä tänne kuuluu, mutta jouduinki skrollaamaan suoraan postauksen loppuun sadasosasekunnissa - on meinaan kolmas pätkäpaastopäivä (ties kuinka monennesta) uudesta yrityksestä, ei pysty noita herkkuja pyörtymättä tutkimaan! Olet sinä kanssa aika epeli loihtimaan herkkuja. Joita palaan kuolaamaan vähän myöhemmin :)

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

:))) Joo-o, juuri äsken taaaas suklaavanukasta (linkkilistarimpsussa) lisäten siihen lisähunajan, vaniljan ja kanelin lisäksi MAAPÄHKINÄVOITA. ...mamma mia... auta armias miten hyvää.
Kyllä vaan pitää olla itselläkin itsekuria etten näitä aivan kauheita määriä söisi :).

Mutta toisaalta, hyvä rasva energianlähteenä laihduttaa siten että se muuttuu energiaksi niin kamalan hitaasti ja pitää kylläisenä pitkään.

Katja kirjoitti...

Herkullisen näköinen kakku. Koostumus näyttää tosi hyvältä. Olen vähän haaveillut kokeilevani raakakakkuja, kunhan ensin lueskelen aiheesta, etten mene pilaamaan hyviä raaka-aineita. Tässä tulikin jo hyviä vinkkejä. Kiitos!:)

Me Like kirjoitti...

Voi Jösses Helena! Mulla jo kuola valui kuvaa katsellessa, ja ajattelin tän olevan niiiiin mun juttu! Mutta mantelia ja pähkinää. PÖH! Pitäkää kakkunne!
:)

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Joo-o, raakaleivontakulttuuri on vielä aika nuorta ja olen nyt vieraille maistatellessani huomannut että makunystyrät on eri ihmisillä iiihan erilaiset, toinen tykkää yhdestä ja toinen ihan toisesta. Pitää vain löytää ne juuri itselle sopivimmat raaka-aineyhdistelmät. Kokeilemalla ja ohjeita muovailemalla ja muuntelemalla löytyy se oma juttu ;)

Maria kirjoitti...

psyl...mikä? manteli on se pähkinän tapainen, vanilja...jooo-o, mutta sitten tuo jauhe,hmmm.Nää on niin huikeita nämä reseptit,että mun on vissiin pakko poistua totaalisesti mukavuusalueelta ja kokeilla keittiössä ruuan laittoa ;)
saattaapi olla raporttia tulossa,ellei lopputulema ole niin hävettävä, et vietän viikon hiljaisuuden nurkassani (virkaten)

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Psyllium on kuitua, joka imee kuin pesusieni nestettä itseensä. Kiinteyttä kosteat jutut. Haa, mepä tullaan tsiikaamaan sun tuotoksia, oli ne sitten virkkauksia tai mitä vain :)))

Lähetä kommentti