27.9.2014

Hurrja Herra Mustajuuri.

TÄH! Mitä me tänään syödään??


Onks nää mulle vai ?
Mustajuuri on kieltämättä vähän erikoinen vihannes kasvatettavaksi. Ja sitkeä kasvatettava, se ei yhdessä vuodessa niin vain valmistukkaan. Nää mustajuuret on kasvaneet 2 vuotta. Nyt syyskuussa net on noin mehukkaita isoja ja rapeita. Mustajuuren nostossa tarvitaan myös kärsivällisyyttä, se kasvaa nimittäin maahan kiinni eikä irtoa ei sitten millään! Kato vaikka noita juuren sivujuuria, ei ihme että se on niin tiukassa. On se vaan hieno vihannes. Selvästi miespuolinen.

Kuoren alta tihkuu, itse asiassa ihan pulppuaa maitiaisnestettä. Onkohan se just sitä inuliinia? En muistanut että neste on melkoista ainetta, sillä kuoriessani juuria minulta sulivat kynsien geelilakkaukset! HURJJAAA! Eli hanskat käteen seuraavalla kerralla.

Maultaan mustajuuri on pehmeä ja rakenteeltaan rapea. Ja ai että siitä tulee mahtavaa, pehmeää keittoa tai voin kanssa "parsaa"!! 

Tämän kesän mustajuurista saan satoa vasta ensi kesänä, mutta on hauskaa että kasvimaalla on heti keväällä komea kasvusto..Mustajuuren inuliini on prebiootti. Se suosii ruoansulatuksessa maitohappobakteerien kasvua, mikä on erinomainen juttu. Hajotessaan inuliini aiheuttaa kylläkin ilmavaivoja. 
Inuliini on ns. fruktaani. Fruktaanit eivät imeydy vereen, vaan kulkevat suoliston läpi. Vaikka fruktaanit ovat sokereita, ne luokitellaan ravitsemustieteessä kuiduiksi. Niitä pidetään funktionaalisina elintarvikkeina eli täsmäruokina. Ne eivät nosta verensokeria, koska eivät edes imeydy vereen. Siksi on tehty johtopäätös, että mustajuuri olisi diabeetikolle sopiva vihannes.
Fruktaanit ovat ihmiselle – niin lapsille kuin aikuisille – terveellisiä ja täysin turvallisia prebiootteja; niitä on runsaasti jopa äidinmaidossa.
Mie en muistanu tuota ilmavaivaominaisuutta.. HUH. Meillä on ollut koko ilta hm kaasuenergiaa ihan omasta takaa.

Hei, Onkos tullut milloinkaan maistettua mustajuurta?

29 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Enpä muista maistaneeni. Viljely kyllä kiinnostaisi. Ja varmaan tykkäisin mausta, kun ylipäätään juurekset ovat herkkua. Eikä haittaisi tuo kynsilakkajuttukaan, kun en käytä geelilakkaa :-D
Voi noita korvakarvoja ♥

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Joo mustajuurta on kiva viljellä kun on vähän erikoinen. Ja juuri on kivan rapsakka ja mieto, ei muistuta vähääkään porkkanaa.
Karvakorvat ovat uteliaita ja aina kaikessa mukana :)

Marru kirjoitti...

Kyllä on ihan vieras juuri mulle :))

Anonyymi kirjoitti...

Olen maistanut, keittoa tein. Kasvatinkin niitä, mutta se jäi, kun tosiaan ovat niin pitkään kasvavia ja sitkeästi kiinni maassa:)

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Juu varmaan aika monelle outo juuri, kun ei sitä kaupastakaan saa (en ole nähnyt ainakaan).
Parsan tapaan käytin sitä keväällä. En kyllä muista että olisi silloin niin pierettänyt! Olisi kiva tietää saitko Rantakasvi ilmavaivoja..??

Pepsi Max kirjoitti...

Onneksi ne eivät ollut kuitenkaan sulle Blackie! Vai aikooko emäntäsi ensi vuonna syöttää sulle niitä? Onneksi sulla on vielä aikaa saada se muuttamaan mieltään. Ps. Me ei olla tuollaisia nähty meillä.

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Mä kyllä meinasin JUST että otan ja maistan, niin ne vietiin nenän alta veks. Ne haisi maidolle.
-Blackie-

Zepa kirjoitti...

Aina jos työpaikan keittiössä on mustajuurikeittoa, SYÖN. On hyvää!

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

No mutta, ohhoh, työpaikkaruokailuna mustajuurta, wautsi!

Paula kirjoitti...

Uskon kyllä että on hyvää, mutta aika karmeen näköistä kyllä, jollen sanoisi luotaantyöntävää. Ulkonäön perusteella ei tee mieli suuhunsa pistää. Olisi mielenkiintoista maistaa ja verrata maa-artisokan mietoon makuun. Maa-artisokka on myös ulkonäöltään omituista, siinä on kova kuoriminen ja rapsuttaminen, ennen kuin saa ne muhkuraiset mukulat keittokuntoon. Myös maa-artisokassa on inuliinia ja sen sanotaan olevan terveellistä. Parasta maa-artisokassa mielestäni on kuitenkin sen noin kolmimetrinen rehevä kasvusto ja iloisenkeltaiset kukat (kuin isoja keltaisia päivänkakkaroita). Uusien kasvien kokeilu on mielenkiintoista.

Me Like kirjoitti...

Olen kerran saanut ystävällä mustajuurikeittoa ja hyvää oli. Ilmavaivajuttuja en kyllä siltä illalta muista :)

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Maa-artisokan kasvattamisesta on sen verran aikaa etten nyt muista tarkalleen makua, mustajuuri on kyllä hyvinkin pehmeä, kermamainen suorastaan, runsaan maitiaisnesteensä kera. Ja helpompi muodoltaan kuoria kuin se maa-artisokka. Mutta HURRJAn näköinen se on, kieltämättä :))) Juu maa-artiskokkakasvuston elinvoimaisuus on kyllä mahtava, ja kukat nätit jos se vain ehtii kukkia. Aivan!
Ja Me Like, mä hoksasin että mustajuuren osuutta pitää keitossa pienentää ja perunan yms. osuutta suurentaa, niin ei ihan niiiiin hirveet ilmavaivat iske. Meillä oli kyllä aivan mahottomat ilmavaivat, melkoista rupsuttelua :))

Taru kirjoitti...

Tuttu juures, koska mä olen aikamoinen kokkiohjelmien suurkuluttaja ja kun ystävänä on vielä sitten ruokabloggari niin pakko olla vähän ajan hermolla ;) Maistaakin olen sitä jossain saanut, mutta itse en ole tehnyt. Mullakaan ei ole ilmavaivamuistoja tuolta maistelureissulta ;)

Lady of The Mess kirjoitti...

Olen keittoa joskus maistanut mutta itselle ihan vieras juures. Mielenkiintoisen näköinen kasvatettava - ja aikamoiset ominaisuudet!

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Hei! Kiitos kommenteista myös teille Taru ja Lady! Joo-o, mustajuurta sanotaan tiettävästi myös köyhän miehen parsaksi, joten kyllä sen herkullisuus on tunnustettu tosiasia :O)

Anonyymi kirjoitti...

Jees, olen syönyt mustajuurikeittoa - aivan hyperherkullista, nammm. Voisi olla kiva kokeilla kasvattaa.
- Pipsun ja Miirun Pirjo -

Tita kirjoitti...

Mustajuuresta saa parhaan sadon kun kylvää heti maan sulettua roudasta. Sitten lokakuulla ennen routaa nosto. Silloin saa pitkät ja suorat juuret ilman haaroja. Jos jättää seuraavaan vuoteen, niin juuret on aivan kamalan suuret ja haaroittuneet. Ei tahdo saada enää maasta ylös. Parhaiten nousevat katetusta hiekkamultamaasta. Savimaasta tosi hankala saada ylös katkeamatta. Ja jokainen maahan jäänyt juurenpala nousee ylös tuoreena versona. Vuoroviljelyssä siis ihan kamala kasvi.

Riitta Sinikka kirjoitti...

♥nam, herkkua!

Anonyymi kirjoitti...

Moro!
Noihin kommentteihin ei pääsekään vastaamaan väliin. Joten vastaan tänne. Pari vuotta sitten tein mustajuuresta keittoa, enkä kyllä muista minkäänlaisia ylimääräisiä ilmavaivoja tulleen. Mieskin sitä söi ja pari vierasta, eikä kukaan maininnut moista. kehuivat keittoa hyväksi ja itsekin tykkäsin, tosi maukasta.
Kyllästyin kasvattamaan sitä, kun se oli niin hankala saada ylös ja lopputulema kumminkin aina 1-2 keittoa.

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Oi, kiitos kovasti teille kaikille kommenteista! Mustajuuren kasvatuksessa on tosiaan omat kommervenkkinsa, kuten tuosta Titan hyvästä kommentista huomaatte. Ihme homma ettei kenellekään ole tullut ilmavaivoja!!! Mutta herkulliseksi näämmä kehutaan aikas lailla poikkeuksetta ;) . Itselläni on onneksi syvämultainen suht. kuohkea maa, joten en ole päässyt ainakaan vielä kyllästymään kasvatukseen, mutta täytyy juu varoa ettei maahan jää turhan paljon katkenneita juuria. Ja ehkä tosiaan yritän lokakuun lopulla vaikka nostaa tämänvuotisenkin sadon!

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Tita jos näet tämän niin kerro blogisivuosoitteesi, kuvakkeesi ei sinne johtanut, olisin tullut moikkaamaan. Teidän kaikkien muiden sivuille tulen morjestamaan :)

Myrsky ja Minna kirjoitti...

Ikinä en ole maistanut! Tietääkseni. Mutta voisin hyvinkin kokeilla jos joku tarjoaisi.

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Hei Minna ja Myrsky! Eipä ole tosiaan meillekään koskaan tullut eteen missään mustajuurta. Muuta kuin näin itse laittaen.

Maarit kirjoitti...

Mustajuurikeittoa olen syönyt. Se on namia!

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Ja taas yksi ääni mustajuurelle!

Cheri kirjoitti...

Kasvattelin noita monta vuotta, mutta nyt niitä ei ole pitkään aikaan löytynyt kasvimaalta. Herkullinen se kyllä on, mutta moni ei halua syödä noitten vatsavaivojen vuoksi. Maa-artisokka on samanlainen inuliinipommi.

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Jooh, me otetaan vähän maltillisemmin ensi kerralla tuon mustajuuren kans :D

Katja kirjoitti...

Kasvatin tänä vuonna mustajuurta ensimmäistä kertaa. Surkean pieniksi jäivät, mutta ilmankos, jos niiden voikin antaa kasvaa vielä seuraavankin vuoden. Pitää ottaa uusi yritys ja kasvattaa uudelleen sellaisessa paikassa, missä maata ei käännetä syksyllä ja keväällä.:) Kaupasta ostettua mustajuurta olen joskus syönyt.:)

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

No viime kesänä mulla oli ihan sama fiilis, mut tänä vuonna ne on komeita ;) Kannattaa odottaa, on se vaan niin herkku ja hurrja vihannes :)

Lähetä kommentti