1.8.2014

Mustat tomaatit ja lehtikaalisipsit. Sekä paras kesä-lasagne!


Arvatkaapa mitä meillä tänään syödään. Ja huomenna. Ja ylihuomenna. On tätä joutunut pari tuttavaakin syömään..



Kasvimaa lykkää Kurpitsaa! 

Ollaan kokeiltu jo useammanlaista reseptiä. 
Ja meikäläistähän tunnetusti kiinnostaa VAIN helpot ja herkulliset ja terveelliset reseptit, joten.. :
Kesäkurpitsalasagne a´la Hellu on koettu helpoimmaksi ja maukkaimmaksi ja kevyimmäksi, tästä tykkää jopa ne, jotka ei kurpitsasta tykkää! 

Juustokastike: 
Raejuustoa semmonen isompi rasia ja 1 muna. Pyöräytä tehosekoittimessa. (jooh, just noin simppeliä!)
EDIT 3.8.: No ei tarvi tehosekoitinta sotkea. Lusikalla vaan
sekoitat, käytä vaikka LIDL:n cottage raejuustoo, pieniryynistä

Jauhelihakastike:
Ruskista jauheliha ja sipuli. Sekaan yksi tölkki paseerattua tomaattia. Valkosipulia, pizzamaustetta tms., suolat ja pippurit. Loraus ketsuppia. EDIT: Mä käytän joskus kiireessä valmiiksi
maustettua paseerattua tomaattia.

Juustohöylällä kuori ja siivuta kurpitsa. Ei tarvi itkettää.



Lado vuokaan eka kerros kurpitsaa, sit "juustokastike" ja sen päälle jauhelihakastike. Tee vielä toinen ja kolmas kerros. Uuniin 200° n. puolisen tuntia, kauemminkin jos kerroksia on kovin monta. 



Kun valmista, anna vetäytyä. Kaada vähän nestettä pois (no ei tarvi, kasta nesteessä vaikka leipää) ja anna taas vetäytyä. Leikkaa veitsellä sopivia paloja. NAMI NAMI !! ON herkullista!
Myös vuohen- ja homejuustot sopivat hyvin kurpitsaan. Jääkapissa vetäytyy hyvin ja menee tönkömmäksi. Seuraavana päivänä maistuu jopa vielä paremmalle! 



GRILLATUT kurpitsat marinoidaan joko ennen tai jälkeen grillamisen. Marinointiohjeita on netti pullollaan. 

























JOS itketän (eli poistan suolan avulla nestettä), teen sen ritilällä pesualtaan päällä.
EDIT: Itkettämisen olen kyllä kokenut aika turhana. 
Olen nyt tehnyt ihan itkemättä ja IHAN yhtä hyvää tulee! 
























SLURPS! Teet sä mullekin jotain syötävää ?

En tee! Sä et muutenkaan meinaa mahtua ikkunasta sisään!

Mustat tomaatit alkaa olla kypsiä, VIHDOIN, ne on sitten sitkeitä kypsymään.., on hyvin myöhäinen lajike. 
MAKU on... ehkä lievä pettymys, ovat hyvin mietoja. Mutta onhan se komea!



Punainen Gardeners Delight sen sijaan on mmmm. makea. Jokavuotinen kasvatettava.

Kokeilin tänä vuonna keltaista pensastomaattia, joku yellow. Mitäänsanomaton maku, mutta aivan törkeen satoisa!
EDIT: On se ihan hyvä kun vaan antaa kypsyä kunnolla..

























JA SITTEN, LEHTIKAALISIPSIT! 
Ne todella on aivan mahtava herkku! 
Ja hävettävän helppo..
Lehtikaali revitään haluamasi kokoisiksi paloiksi (kutistuu uunissa). Pyörittele öljy-suolaseoksessa. Sit 150° uuniin. 

Itse pidin niitä uunissa 25min., en käännellyt (jotkut kääntää ne puolivälissä).
MAMMA MIA miten hyviä ja rapeita tuli! Semmoisia mustanpuhuvia sipsejä. Rasvainen herkku. (valmiista sipseistä ei ole kuvia kun ne meni suihin että napsahti :)


OHO, kukas se siinä?! 
Tää on Blackien poika :) Rock´n Roll. 
Tähyileekö se sopivia tyttöystäväehdokkaita ?

























  HUH hellettä! :))

























Oletteko te muut herkutelleet kesän antimilla ja nauttineet helteistä ?
    terkuin Hellu ja Blackie

31 kommenttia:

Pinuski kirjoitti...

On kyllä komeita nuo mustat tomaatit (ja kissat!). Mulla on kasvihuoneessa ruskeita chocolate cherry -kirsikkatomaatteja ja ne ovat kyllä herkullisia. Tosin nekin hitaita kypsymään, eli vasta muutamia on päässyt maistelemaan.

Me Like kirjoitti...

Kyllä on poika yhtä komia kuin isänsä !
Noita lehtikaalisipsejä pitää ehkä kokeilla..

Me Like kirjoitti...

Nii ja piti sanoo, että mää vasta eilen kävin ihailemassa, että mitä olis tulossa... http://puutarhurinpaivaunet2.blogspot.fi/2014/07/hyotypuutarhaa.html

Rantakasvi kirjoitti...

En ole nähnytkään ennen mustia tomaatteja...
Ihana poseeraus pylvään nokassa :D

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Oi, kiitos kommenteista!
Mun mustat tomaatit on isoa tomaattia, lajike on vielä hukassa, varmaan joku black russian tms. Tomaatti on sellainen että maku paranee huomattavasti kun antaa sen kypsyä rauhassa loppuun asti. Mie en taho malttaa..
KAH, löytyi monipuolinen kissaihminen, Me Like, joka onkin puutarhuri-immeisiä! Nice!
Ja joo Blackien Rokki-poika on selvästi Blackien ja Sunnyn lapsi. Tassuista lähtien :D

Pirjo kirjoitti...

Nam, vaikuttaa herkulliselta!
Mukavat kissakuvat :)

Pepsi + Max kirjoitti...

Emäntä: Wau mitä tomaatteja ja kesäkurpitsoita! Pitää muistaa lasagneohje jos omat joskus kasvavat kukinnoista.

Hyvä Mieli kirjoitti...

Kuulostaa herkulliselta. Kesästä on nautittu täysillä;) Kesäkurpitsat vielä aivan naperoita ja tomaatinpoikasiakin bongattu puskasta... eli hiukka myöhemmin nämä herkut;)

Päivi kirjoitti...

Herkullisen kuuloisia ohjeita, täytyypä kokeilla. Meillä tomaatit vasta vihreitä, mutta eivät olekaan kasvihuoneessa, sen sijaan chilit alkavat valmistua.
Ihanat, upeat kissat ♥

Zepa kirjoitti...

Musta tomppa, nevöhööd...!

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Kiitos myös teille Pirjo, Pepsi+Max, Hyvä Mieli, Päivi ja Zepa kommenteista!
Kesäkurpitsa kasvaa erittäin nopeasti, yhtenä päivänä kukka, seuraavana 6 kpl jättikurpitsaa!
ja mustat tompat on nyt IN, niitä on saanut ihan puutarhoiltakin muutamana vuotena. On myös olemassa raidallisia tomaatteja, niitä sitten ensi kesänä :)

between kirjoitti...

Kiitos lehtikaalisipsiohjeesta. Sitä onkin täällä somessa hehkuteltu, mutta aiemmin en ole kokeillut. Huomenna niitä syödään meilläkin, oman maan lehtikaalista.
Rokkipoika on yhtä komea kuin isänsä.

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Ou jee, joku muukin on lehitkaalifani! Lehtikaalisipsi käy paitsi sellaisenaan, myös kivana lisänä lautasella muiden ruokien suolaisena maustajana. Ajattelin kokeilla miten se onnistuu eri öljyillä, käytin avokadoöljyä.

Myrsky ja Minna kirjoitti...

Ai mitä herkkuja sinulta löytyykin: safkat ja komia kollit! Lasagnea täytyy tehdä, kurpitsapenkistä poimin tällä viikolla ensimmäisen, toisen, kolmannen ja... Kaikkea ei pysty syömään, joten jakoon sukulaisille ja tuttaville.

Annikki kirjoitti...

Kurpitsalasagne vaikuttaa herkulliselta, tekee ihan mieli kokeilla. Tykkään kurpitsasta useinmiten paistan pannulla ja päälle munakasseos. KOMEITA tomaatteja, lehtikaali outo, en oo ikinä syöny. Ja helteistä oon kyllä samaa mieltä kuin Blackie....ilmekin on täysin kuvaava :D

Cheri kirjoitti...

Meillä on sama menu :) jokainen ruokalaji sisältää kesäkurpitsaa vaikka yritän poimia kaikki hyvin pieninä, jotta ne mahtuvat kurkusta alas.
Eilen tein kesäkurpitsa, tomaatti, feta, pesto, valkosipuli vuokaa. Oli oikein hyvää. Lehtikaalit ovat komeita ja niitä olen jo kuivannutkin talven varalle. Sipsikokeiluni aikoinaan oli yöks, joten taidan jättää sen homman taitavammille. Mustien tomaattien kypsymistä odottelen edelleen.

Mirene kirjoitti...

Näin helteellä tulee nautittua lähinnä hedelmistä ja marjoista, mutta nyt tuli kyllä sellainen himo kaikkeen, mitä postauksessa vilahti, että pitää varmaan nauttia vähän muutakin... :)

SH - HOUSEkoti kirjoitti...

Oi mitä herkkuja. Keräilin juuri vadelmia, niitä näyttää tulevan tosi paljon. Mustista tomaateista en ole kuullutkaan. Maistuvatko samalle kuin normitomaatit :)

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Kesäkurpitsa on tosiaan äärettömän monipuolinen, siitä voi tehdä vaikka mitä herkkuja. Vuohen- ja homejuusto sopii siihen ihanasti. Pesto on myös hyvä maustamiseen, aivan!

Tuo kurpitsalasagne ON herkku, miesväkikin tykkää ja kovasti! Helpointa ja herkullisinta on käyttää LIDL:n cottage raejuustoa, rakenne ja maku on juuri sopiva. Ja nesteitäkään en itse enää viitsi valutella, vaan kastan siinä leipää. MMmm.

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Mustien tomaattien maku vaihtelee lajikkeittain, kuulemma tuo Pinuskinkin mainitsema chocolate cherry on oikein hyvä. Tuo minun lajike on vielä mysteeri, kovin on mieto.

http://tomaattisivut.blogspot.fi -blogissa on hyviä kuvauksia mm. eri lajikkeista.

Taru kirjoitti...

Monelta syödään ;) ? Ihania herkkuja, voi olla että täälläkin käytetään jossain vaiheessa Helenan reseptiä !

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Heh, ruokailijoista ei tosiaan ole puutetta :))
Lasagnereseptiä kannattaa kyllä kokeilla, se on harvinainen yhdistelmä helppoutta+herkullisuutta. Me ollaan tehty sitä nyt ...öööö todella monena päivänä. Tänään taas löytyi 3 isoa kurpitsaa, joten lasagnepäivä..

Paula kirjoitti...

Herkkuja ruokia. Tuota kesäkurpitsalasagnea laitan heti, kun pääsen kauppaan ostamaan raejuustoa.
Kun on omasta kasvihuoneesta/maasta tomaattia, kurkkua, lehtikaalia, salaatteja, yrttejä, sipuleita ja ehkä kaiken kukkuraksi juureksia, joka päivä saa nauttia juhla-aterian.

Myrtti kirjoitti...

No nyt on kyllä herkkuja! Tuota kesäkurpitsalootaa testataan heti kohta. Lehtikaalisipsejä tehtiinkin jo toissapäivänä. Ne on niin nams, me on laitettu vielä cayennepippuriakin.

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Aivan, olen samaa mieltä, juhla-aterioita nämä itse kasvatetut ovat!! ja tulee aivan mieleen Veikko Huovisen Hamsterit :))) Paitsi että ollaan syöty hyvin kuin pikkuporsaat, ollaan jo säilöttykin itse kasvatettuja herkkuja.

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Ja kesäkurpitsalasagne on niin hyvää että me ollaan syöty sitä jo todella monta päivää peräkanaa ;)

Riitta Sinikka kirjoitti...

♥kyllä nyt herkutellaan ihanilla kasviksilla! Oikein mukavaa viikonloppua!

Maarit kirjoitti...

No wau mitkä herkut!

Anonyymi kirjoitti...

Ei kesäkurpitsoita tarvitse kuoria! Kuoret on tosi pehmeitä raakoina & kypsinäkin, joten turha touhu. Ja saa niistä kuorista kai kuituakin... ;)

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Hei kiitos kommenteista! Ja hyvä huomio Anonyymilta, pitääpä kokeilla kuorineen. Silloinhan homma senkun helpottuu :)

Taajamafarmari kirjoitti...

Lehtikaalisipsit on kyllä käsittämättömän hyviä! Tein kans ekaa kertaa tälläviikolla, ja pakkohan niitä on tehdä uudestaan vaikka mies nyrpistelikin nenäänsä.

Lähetä kommentti