3.7.2014

PESTO SELVITTÄÄ PÄÄN
























Milloin haistoit viimeksi Basilikaa. Tuoksu on huumaava!

Tehosekoittimessa pinjansiement hienoksi. Sekaan basilikanlehdet ja öljyä kunnes saat massan pyörimään. Valmiiseen massaan vähän suolaa (ja/tai parmesaaniraastetta) ja valkosipulia.

Itsetehty pesto kuuman pahtoleivän päällä on parasta mitä ikinä voi ollakaan. Mmmmmmm!Ja valittavan on Kaneli-, Sitruuna-, Timjami- tai Anisbasilika. Ovatko tuttuja ? Käytä Basilika aina tuoreena, kypsennettynä se kitkeröityy ja makukin häviää.
Basilika on immunostimulantti, joka stimuloi lisämunuaiskuorta tuoden energiaa. 

Basilika, niin kuin muutkin yrtit, auttaa "lähes joka vaivaan", mutta mainittakoon nyt ainakin se että Basilika alentaa kolesterolia, vahvistaa hermoja, laukaisee kouristuksia ja on antibakteerista. Basilika auttaa väsymykseen ja selvittää pään.

Noo niin! Nyt on sitte Blackiekin aivan hurahtanut yrtteihini!
Blackie on perusteellinen ja paneutuu kaikkeen huolella :)).

Uskotko yrttien parantavaan voimaan?

19 kommenttia:

Pepsi + Max kirjoitti...

Meidän emäntä ei taida tietää että noita basilikoita on noin montaa eri lajia. Meidän basilika ulkona ei ole kaivannut kastelua viime aikoina..

Päivi kirjoitti...

Basilika on ihana yrtti ja itsetehty pesto tosiaan peittoaa kaupan tarjonnan mennen tullen ♥

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Joo Basilikan huumaavaa erittäin erittäin voimakasta tuoksua ei edes muista ennen kuin saa nenänsä eteen basilikapuskan. Ihana yrtti! Kaikkia lajeja ei olla mekään kyllä vielä kokeiltu.

satunNainen Paula kirjoitti...

Usein ostan basilikaa ihan vaan tuoksun vuoksi (vaikka kyllä se sitten syödäänkin!), kotimatkalla auto täyttyy ihanista tuoksukiehkuroista, saatan ihan nähdä ne!
Pestoa pistän usein Miehen eväsleipien väliin, rukiisten. Mies tykkää!!

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Joo tuoksu on ihmeellinen, ja varmaan jo pelkkä tuoksuttelukin kirkastaa mielen ja selvittää pään. Luulisin :). Pestosta en ole erityisemmin tykännyt, ennen kuin tein sitä itse. Se oli rakkautta heti ensi yrittämällä! Pestoa meillä menee aika paljon,joskus laitetaan puolet persiljaa tai lehtikaalta.

Menna Waris kirjoitti...

Uskon, uskon! :) Hauskaa, että Blackietakin kiinnostaa, meidän kisut kiertää kaikki yrtit kaukaa (mutta rouskuttaa sen sijaan kaikki kielletyt kasvit).

Ja voi pyhä isä miten ihanan pestoreseptin sitten päräytit tänne. Heti oitis huomenna koklaan, nyt ei voi kun on 5:2-päivä, eikä olis itse asiassa basilikaakaan. Mä en millään saa niitä kasvamaan ja kukoistamaan, aina ne nuupahtaa parissa päivässä :/ eli yks basilika on vaan tyyliin kolmen päivän ilo.

Hei muuten mikä herkku alkaa S:llä? Oon sitä pohtinut eilisestä asti, kun jätit semmoisen kommentin... Eikuhei nyt mä kekkasin, suklaa tietysti!?

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Shhh... Menna! Ei saa sanoa suussa sulavaa s-sanaa (oh ja ah) kun yritän just siitä vierottatutua!!! JOO EIKUN PESTOA TEKEMÄÄN! Öljythän ei lihota vaan tekee päinvastoin kylläiseksi pitkäksi aikaa luovuttaessaan energiaansa hitaasti.
Ihme kyllä meidän kissoja kiinnostaa oikeinkin kaikki erikoiset ja uudet tuoksut, niitä nuuhkitaan ja nuuhkitaan. Mennä tässä eteenpäin yrtti kerrallaan. Ihka aito kissanminttu sais kyllä meän kissat ihan totaali sekaisin :).

Riitta Sinikka kirjoitti...

♥basilika tuoksuukin niin hyvältä!

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Jooh, tuoksu on aivan omaa luokkaansa, ihmeellinen.

Taru kirjoitti...

Pinjansiementen sijaan voi muuten käyttää manteleita, kivaa vaihtelua ja kevyempää kukkarolle jos oikein addiktoituu ;)

Pinuski kirjoitti...

Oi, haistan jo tuoksun nenässäni! En ole koskaan itse tehnyt pestoa, vaikka pidänkin siitä kovasti. Nyt voisi kokeilla, kun sitä kasvaa reilusti kasvihuoneessa.

Cheri kirjoitti...

Yrteissä on voimaa! Basilika on varsinainen herkku ja sitä kuluu paljon. Kaikki erilaiset eivät ole tuttuja, täytyypä tutustua uusiin lajeihin.

Me Like kirjoitti...

Basilika, nam! Tuntuu huumaavan Blackienkin pään :)

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Hei tuo mantelivihje Tarulta olikin hyvä, enpä ole hoksannutkaan, pinjansiemenet on tosiaan huitsin kalliita. Pinuski ja muut, peston tekeminen käy ihan kädenkäänteessä, jos vain blenderi talosta löytyy. Itse teen nykyään ilman parmesaania (kun ei sitä ikinä jääkaapissa näy olevan) ja taivaallisen hyvää tulee ilmankin. Mielestäni salaisuus on siinä että laittaa öljyä vain juuri sen verran kuin on pakko että saa massan pyörimään. Eli paksu tahnamainen pesto on meidän porukalle mieluisin. Heh, myös Blackielle :)

Menna Waris kirjoitti...

Ahh, sori S-moka! Sovitaan että tarkotin...tota noin...sushia?

Vähän oottelin vinkkiä, että mitenkä saisin sen basilikan pysymään kondiksessa pitempään ku pari päivää. Vai onnistuuko se ollenkaan kerrostalo-oloissa? Vaikka olen ihan multaan, ruukkuun, pistänyt, niin eivät ne silti jaksa elää :( Ehkei ne saa tarpeeksi aurinkoa.

Myrsky ja Minna kirjoitti...

No nyt tuli ihan välttämätön tarve ostaa basilikaa. Pestoa kuuman paahtoleivän päällä, kuulostaa to-del-la herkulliselta.

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Menna, jos ostat kaupasta valmiin basilikapuskan, anna muovikelmun olla paikoillaan käyttöön asti (mikä on tapahduttava parin päviän sisään). Mutta, osta siemen ja kylvä. Pienenä latvo. Saat elinvoimaisen ja tuuhean luomupuskan.
Ja Myrskyn poppoo. Basilikan terveysvaikutukset on niin mahtavat että jo ihan vain senkin takia Basilikaa kannattaa käyttää. JA huh että on to-del-la herkullista :D

Paula kirjoitti...

En ole tiennytkään että basilika on tuollainen ihmeyrtti. Ostin kaksi erilaista basilikantainta ja istutin ulos. Niinpä ne muuttuivat aika surkeiksi ja vallan keltaisiksi kylmän kauden aikana. En tiedä tuleeko niistä enää mitään kunnollista. Olisi varmaan pitänytkin istuttaa ne kasvihuoneeseen mutta ei tullut mieleen.

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Joo Basilika on ihmeyrtti ja siitäkin kiva, että sitä uskaltaa käyttää vähän suurempiakin määriä, monet muut yrtithän muuttuvat vaarallisiksi liian suurina annoksina tai liian pitkään käytettynä. Ja Jooh kyllähän se Basilika on valitettavasti mahdottoman arka kylmälle tuulelle ja käsittelyille. Kasvihuonekamaa.

Lähetä kommentti