30.5.2014

Yrttimania

Niin se vain kuulkaa on, että tuoreet yrtit muuttavat ruuan 
maun taivaalliseksi! 




Mättääkö muisti? 
Rosmariinitee parantaa muistia. Rosmariini myös hillitsee tulehduksia, raikastaa hengityksen, vahvistaa sydäntä ja aromaattinen öljy verenkiertoa. Näin uskotaan. 

Tuoksu on mystinen ja voimakas. Mmmm. Poltappa pari rosmariininoksaa grillissä. Saat ruokiin upean makusäväyksen. 

Ja onhan se aivan upee mauste uuni- ja paistinperunoiden kanssa. Perunat, valkosipuli, suola ja rosmariini. Aikasta helppoo. 
(Jos rosmariini tuntuu kitkerältä, lisää se vasta kypsennyksen puolivälissä.)









 Yrtteihinkin voi hurahtaa...
























Ihana Sitruunamelissa. Laita kakkuun ja piirakkaan, salaattiin.. Sopii sinne minne sitruunakin. Eli joka paikkaan.  

Sitruunamelissa on vanha lääkekasvi masentuneelle. Se rauhoittaa ja lievittää jännitystä. 
Oiva iltatee.

Tässä olen käyttänyt sitruunamelissaa katkarapukastikkeeseen
ja marokkolaistyyliseen porkkanasalaattiin.
Tökkiikö perinteinen kaali-porkkanasalaatti? 
Marokkolaismaustaminen muuttaa käsityksesi porkkanasta!
Itse syön marokkolaista porkkanasalaattia vaikka kuinka paljon!

Itse käytän porkkanasalaatin maustamiseen vähintäänkin:
oliiviölyjä
valkosipualia
sitruunaa ja sitruunamelissaa
kanelia
paprikajauhetta
suolaa, pippuria
Jos haluaa, voi käyttää myös:
paahdettua jeeraa eli juustokuminaa
rusinoita
pistaaseja
minttua
korianteria


Salaatissani on sekä keltaista että oranssia porkkanaa. 

























Käytättekö te muut kuinka paljon ja miten tuoreita yrttejä? 
Tai mausteita ylipäätään? 

Tiesitkö että tillin terpeenit suojaavat grillauksessa muodostuvan savun haitallisilta vaikutuksilta? Näin uskotaan.
Tillissä on uskomaton määrä kivennäissuoloja ja antioksidantteja ja mitä kaikkea liekään!  

katkarapukastike:
kermaviili
katkaravut
sitruunapippuri
sitruuna ja sitruunamelissa
suola
tilli 


25 kommenttia:

Cheri kirjoitti...

Tässä tuli paljon ihan uutta tietoa yrteistä, kiitos. Yrtit ovat hyvän ruoan salaisuus. Minusta rosmariinin tuoksu on kerrassaan ihana. Käytän mielestäni paljon yrttejä ja varsinkin kesäisin tuoreena. Lempimausteyrttini on rakuuna ja sitä löytyy melkein joka ruoasta :)

Saila kirjoitti...

Aaaargh, nam minkä näköistä ja kuuloista! Käyttäisin yrttejä jos kokkaisin. Silloin harvoin kun jotain teen, käyn kyllä keräämässä, mm. korianterinlehtiä, viinisuolaheinää, sareptansinappia ym. salaattiin. Useimmiten syön voileipiä, niihin laitan päälle käärmeen- tai ruoholaukkaa tai ilmasipulinvarsia vihannekseksi - ei tarvitse ostaa kurkkuja ja tomaatteja kaupasta ;-) Rosmariiniperunat olisivat herkkua, jos niitä joskus vaivautuisi tekemään! Cherin kommentista tuli mieleen, että rakuuna on superhyvää perunoiden kanssa myös.

Pepi kirjoitti...

Namskis...vesi kielellä kun on jo vähän nälkä....ja kaapissa taitaa olla tasan yksi paprika, leipäpala ja vähän jogurttia! Eiks niillä aamuun pärjää? Jos sulattaa vielä vähän marjoja pakkasesta?
Eli kaapin tyhjennys menossa :)
Huomenna pääsee taas valmiiseen ruokapöytään ihanien turkkilaisten ruokien pariin :D

Ja edelliseen postauksee: AINA minä täällä olen :)
Kommentointi on vaan välillä niin ja näin, mulla on blogger tökkinyt oikein kunnolla, välillä kestää sivun avautuminen minuutteja - ja voi olla ettei kaikki kuvat edes avaudu. Ja kun kommentointi toimii samalla laila, välillä tulee läpi, välillä ein, niin ei kauheasti aina jaksa edes yrittää :(

Kivvaa viikonloppua koko poppoolle :)

Inka kirjoitti...

Yrtit on ihania, kiitos paljon vinkeistä! Kasvattelen niitä innolla, mutta harmittavan laiskasti tulee käytettyä. Oreganoa nyt tietysti pizzalle ja minttu on ihanaa salaatissa. Pinaatti (tai horto-)-fetapiirakkaan menee kaikki yrtit : )

Jonas kirjoitti...

Yrtit kyllä tekevät kesän! Herrrrrkullisen näköisiä kuvia :P Tulee ihan vesi kielelle! Me käytetään yrttejä melko paljon jos niitä on saatavilla :)

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Moi kaikki!
Arvasinkin, että Cheriltä löytyy yrttilöisiä. Rakuunaapa pitää käyttää enemmän, olen sen ikään kuin unohtanut.
Saila, mie oon kans erityisen laiska kokki (huomaa rosmariiniperunat on tehty kuorineen.. :))
Pepi..OOOO..turkkilaista ruokaa! Ja vielä valmiina... ah! .. Huhuu..löytyiskö meillekin turkkilainen ruuanlaittajaystävä..huhuuu

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Inka moi! Niitä kannattaa näin kesällä käyttää kun ovat niin helppoja viedä kaupasta kotiin tai jopa itse kasvattaa. Niissä on huumaava tuoksu ja ovat iloksi vaikka pelkästään haisteltaviksi elleivät ruokaan asti lennä :)
Jonas, kiva kuulla että teillä KÄYTETÄÄN. Käyttö tuppaa välillä unohtumaan itsellä. Mutta nyt on yrttimania taas kivasti iskenyt :)

Sofia kirjoitti...

Käytän paljon, tuoreena tai pakasteena, harvoin kuivana (tosin lipstikka ja persilja on kuivanakin ok). Talviaikaan yrtit kasvavat ja kukoistavat herbie -viljelylaitteessa, ja talveksi pakastan yrteistä lähinnä persiljaa, koska se kasvaa tuossa masiinassa hitaasti.
Multa löytyy parvekkeelta ruohosipulia, persiljaa, viherminttua (hyvää kermaviilikastikkeissa), makealippiaa (haluan myös tavallisen lippian, makea vähän kuin stevia sitruunaisella sivumaulla), timjami (maustan uunijuurekset/potut aina timjamilla, oliiviöljyllä ja suolalla) sekä viittä sorttia basilikaa. Ja kauranorasta kateille :) Ja oregano! Sillä saa mistä tahansa pizzaa :D Nam!

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

WOU, mahtavaa yrtteilyä Sofialla! Mekin ollaan hurahdettu basilikoihin ;) . Tuo herbie ois kiva talvihankinta. Joo lippiasta tulee kivaa (jää)teetä, sanotaankohan sitä myös sitruunaverbenaksi? Makea lippia on miullekin uutta. Kokeilen ehdottomasti jos vain vastaan tulee. Kaikkea erikoisempaakin on kuten tuo makean makea Stevia ja suklaaminttu ym. jos meinaa hurahtaa oikein kunnolla :) Kiitos mahtavasta kommentista Sofia!

Myrsky ja Minna kirjoitti...

Nälkä tuli välittömästi kun rosmariiniperunat lävähti verkkokalvolle...

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Jooh, ne on helppo ja nopee tehdä ..jos tosiaan tekee ne kuorineen niin kuin me..

between kirjoitti...

Täytyy myöntää, että yrttien käyttöä on varaa lisätä. Meilläkin ruokahuollosta vastaa nykyisin enemmän Ukkokulta, joten meikäläisen osuus jää yleensä lähinnä syömiseen. Niitä tavallisia eli persilja, tilli, ruohosipuli, on kasvanut omassa pihassa jo vuosia. Tänä kesänä olisi tarkoitus lisätä myös muita, kunhan kerkiän.
Kaunis "yrtti" tuo karvainen. Senkin antimia tuppaa löytymään toisinaan myös voileivän päältä.

Pepsi + Max kirjoitti...

Pepsi: On siellä emännällä jotain kasvamassa.. Minulla on haaste Blackielle blogissani!

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Jooh, tuttu juttu tuo karvainen yrtti voileivällä :))
Ja oooh, taas haaste! Hui,nyt muistui että meillähän on kasa haasteita vallan unohtunnu..

Me Like kirjoitti...

Aivan ihana tuo Blackien ilme tuossa rosmariinipuskan vieressä :)
Meilläkin yritetään yrttejä. Vasta laitoin, katsotaan tuleeko niistä mitään

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Yrttien kasvattaminen on yllätyksellistä. Itselläni ei salviat itäneet lainkaan. Toivottavasti sulla Me Like onnistuu paremmin! Joo kissoja kiinnostaa kovasti kaikki :)

Mirene kirjoitti...

Söin juuri, mutta tuli silti nälkä. Pitäisi kasvattaa kyllä basilikalle kavereita, sen verran tuoreita yrttejä rakastan :)

Rantapuikko kirjoitti...

Herkullisia ruoka-annoksia=))
Pitäisi käyttää noita yrttejä entistäkin enempi ...

Marika kirjoitti...

Kissa nuuhkii sen näköisenä, ettei ihan omaa herkkua ole :)

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Hei! Joo yrteistä saa elinvoimaa!

mama kirjoitti...

Rosmariiniperunoiden tuoksu tuntuu täällä asti nenässäni.....mmmmmmmm....slurps :)

Annikki kirjoitti...

En ymmärrä yrteistä mitään, ainoat jotka tunnen on tilli ja persilja :( . Mausteena saattaa löytyä jotakin yrttiä kuten meirami ja oregano. Vaikuttavat kyllä herkullisilta.

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Hei, kiitos kovasti kaikista kommenteista!!
Jooh tuoreet yrtit olen minäkin vasta nyt löytänyt. Ne antaa kyllä upeesti makua ruokiin. Juurikin eilen tarjoilin vierailleni tuota marokkolaista porkkanasalaattia menestyksellä!! mMMM että se on hyvää.

Satunen kirjoitti...

Täällä tulee nälkä!

Petri Tähtinen kirjoitti...

Hei

Mukava postaus ja hyvän oloisia reseptejä. Eksyin sivuille kun hain tietoa makeasta lippiasta (Lippia Dulce), jota olen käyttänyt teen makeuttajana muutaman vuoden. Käyttöä aloittaessani en vaivannut itseäni sen enempää, mutta tällä viikolla lähdin googlailemaan yrtistä enemmän.

Makea lippia on Suomeen rantautunut jenkeistä päin, jossa kovalla tohinalla etsitään sokerin korvaajia makeutukseen ja tätäkin yrttiä mainotetaan nimellä Aztec sweet herb. Yrtin makeuttava ainesosa Hernadulcin onkin 1000 kertaa sokeria makeampaa. Kiinnostavaksi tämän tekee se ettei paikallistasolla, meksikon maaseudulla, yrttiä käytetä maketukseen, vaan lääkkeen kaltaisesti. Lippia Dulce on on toimiva raskauden lähdettäjä, hammaskivun poistaja sekä hengitystieoireiden lievittäjä. Vaikuttava ainesosa lienee kamferi, joka riittävästi annosteltuna toimii myös myrkkynä.

Makeasta lippiasta saa erinomaista teetä ja varsinkin lippian ts. sitruunaverbanan (Lippia Citiodora) kanssa parasta jääteetä helteellä. Makean lippia jatkuva käyttö ei kuitenkaan ole suositeltavaa ja varsinkin raskaana olevien naisten tulisi välttää tätä herkkua kokonaan.

Olen kolmen vuoden aikana käyttänyt Lippia Dulcea noin kolme litraa kuivattua lehteä ja kukintoa, joskus pitkiäkin jaksoja päivittäin, mutta vielä hengissä, eli supervaarallisesta yrtistä ei ole kyse, mutta ajattelin tästä kirjoittaa, kun kotimaisella ei kasvista löydy juuri mitään tietoa. Lontooksi löytyy ristiriitaista tietoa kasvin karsinogeenisyydestäkin.

Oma käyttö jää tästedes flunssa-aikoihin.

Lähetä kommentti