18.4.2014

LEHTIKAALI !

NYT on aika kylvää mitä sitten meinaatkaan esikasvattaa. Mutta kylvä ainakin lehtikaalta!

Tämä superfood on niin ravinteikas ja terveellinen että hirvittää. Ja kasvatus, sadonkorjuu ja pakastus on naurettavan helppoa.
(postauksen lopussa on kasvatusohjeeni)


Sadonkorjuu on helppoa:
Tanakat isot lehdet kerätään muovipussiin ja laitetaan sinämoinaan pakastimeen. Kun ovat jäätyneet, ota pussi pois ja pusertele (tai polje) nopeasti pussissa silpuksi. Pakastimessa jäädytetty lehtikaali musertuu silpuksi ihan hetkessä. Sen jälkeen pussi nopeasti takaisin pakastimeen! Kovat lehtiruodit erottuvat pusertelussa isoiksi paloiksi, jotka napsitaan pois sitten kun käytät silppua.


Käytä silppu raakana tai kiehautettuna. Itse laitan sitä pizzan päälle ja keittoihin. Lehtikaalista voi tehdä myös pestoa, smoothieta, muhennosta, lettuja... ja jopa superterveellisiä ja maukkaita sipsejä! 


Eli unohda kaikki vanhat karmeat kääryle-ohjeet, sillä tässä tulee pussillinen uusia:

Lehtikaalisipsit(Ohje on kopioitu blogista Ripaus ja Hyppysellinen )
125 g lehtikaalia (tai enemmän tai vähemmän)
2-3 rkl oliiviöljyä
suolaa oman maun mukaan
Laita uuni kuumenemaan noin 150 asteeseen.
Pese lehtikaali ja kuivaa hyvin (kosteina niistä ei tule uunissa rapeita). Poista lehtiruoti. Revi kaalista noin 7 cm pitkiä paloja (palat kutistuvat uunissa). Laita palat kulhoon, kaada päälle oliiviöljy ja suola. Sekoita käsin, kunnes kaikki palat kiiltävät öljystä.
Asette lehtikaalin palat uunipellille leivinpaperin päälle mahdollisimman väljästi. Paista uunissa noin 20 minuuttia, kääntele lehtiä puolivälissä. Tarkkaile sipsjä, jotta ne eivät ruskistuisi liikaa. Niiden tulee olla hieman ruskeita reunoilta.

HUOM, nämä ohjeet puolestaan on kopsattu Kallelan tilalta:

Lehtikaalipesto


150 g keitettyä lehtikaalia                             


50 g siemeniä (auringonkukan, pinjan tms)

75 g raastettua parmesaania

1 dl rypsiöljyä

1 valkosipulinkynsi

suolaa, pippuria

Laita tehosekoittimeen pari minuuttia keitetyt lehtikaalit ja tilkka vettä. Lisää muut aineet, anna tehosekoittimen käydä, kunnes massa on tasaista. Pakkaa lasipurkkeihin. Pesto säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

Vihreä smoothie


1 avokado
2 isoa lehtikaalin lehteä
2 dl vaniljan makuista (soija)jugurttia
1-2 dl (soija)maitoa
(hunajaa)
Laita tehosekoittimeen avokadon hedelmäliha, huuhdellut lehtikaalinlehdet ja jugurtti, lisää maitoa ja makeutta tarpeen mukaan. Anna tehosekoittimen käydä jonkin aikaa, tarkista välillä, onko koostumus jo sopivan sileää. Tarjoa heti.

No entäs sitten se kasvatus:

Kasvatus on helppoa, lehtikaalini ovat ollet komeita aina, vaikka moni muu kasvi on epäonnistunut. Lehtikaali ei ole kranttu, sille käy maa kuin maa, aurinko ja varjo, jopa ruukku.

Kylvän sisälle pikkuruukkuihin pääsiäisen aikoihin. Lehtikaali kasvaa nopeasti, joten älä säikähdä vaikka se alussa venyy, se ei haittaa. Ja 6-8 tainta riittää, lehtikaali on nimittäin VALTAVAN SATOISA. Multana käytän lannoitettua multaa, ei mitään hepposta taimimultaa.

Kun istutan taimet ulos, peitän ne harsolla jonka annan olla pitkälle kesään, sillä harso auttaa kasvin alkuun ja pitää tuholaiset poissa. Kunhan kasvu pääsee kunnolla alkuun, lehtikaalta ei pysäytä mikään! 

Lehtikaali Ei ole arka kylmällekään, vaan päinvastoin kasvaa hyvin viileässäkin. Se on niiiin helppo! Kavupaikaksi kelpaa mikä vain, mutta ravinteista ja vedestä se tykkää. Jopa varjossa olen saanut aikaan komeat lehtikaalipuskat. Lehtikaali on ravintokasvien kunkku.


Kiinnostuitko ?
Mitäs te muut olette kylväneet??



28 kommenttia:

Marru kirjoitti...

Pakastus ym. olikin mulle uutta :) Itse en oo "viherpeukalo" ainakaan noissa kylvöhommissa... herneenversot on ainoat, joita olen nyt kasvattanut ja syönyt ;)

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Lehtikaalista on ihan hyvä aloittaa JOS peukalo joku päivä alkaa yht´äkkiä vihertämään :)

between kirjoitti...

Ostin tänä keväänä ensimmäiset lehtikaalin siemeneni. Pussin mukaan siemenet voi kylvää myöhemmin suoraan avomaalle, mutta ehkä kannattaa sittenkin esikasvattaa. Muistelen, että lehtikaali kuuluu tämän vuoden suosikkihyötykasveihin.

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Joo esikasvattaisin, edes vähän, että saa hyvän alun. Joo, lehtikaali on vihdoin saanut vähän laajempaakin huomiota. Ehkä sitä kohta saadaan ihan kauppaankin.

mama kirjoitti...

Tuo pesto-ohje oli oikein mielenkiintoinen! Tiedä, vaikka tässä vielä innostuisikin lehtikaalin kasvatukseen :)

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Joo, kokeilematta on kyllä itselläkin vielä moni ohje. Kotipizzasta haetun pizzan päälle yleensä heitän kourallisen lehtikaalta. Se on se helpoin ohje.. öö :))

Myrsky ja Minna kirjoitti...

Minä kyllä kiinnostuin. Täytyy ostaa siemeniä, jos kerran kasvatus on noin helppoa.

AnnaS kirjoitti...

Ihan just söin lehtikaali-pekonipastaa ja olihan se hyvää. Eikun kauppaan ja lehtikaaleja kasvattamaan ;) Minikasvihuoneessa on ennestään honkkeleita tomaatin alkuja.

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Lehtikaali on niin satoisa, että olen joskus jaellut muovikassikaupalla halukkaille ottajille. Nyt olen viisastunut ja kylvin vain 8 tainta. Tomaatti on aikaa ja vaivaa vievä kasvatettava, mutta melkein joka vuosi sitäkin täytyy yrittää :)

Mamma N kirjoitti...

jaa-has. Tässäpä hyviä ohjeita! Melkein tekisi mieleni kokeilla.

Taru kirjoitti...

Meillä ei kava mikään vihreä paitsi ehkä kateus ;)

Onneksi kaupasta saa ja kun toi kupeeni hedelmäkin ruokailee vegaanisti niin annan tästä pari reseptiä koitettavaksi. Voin olla sitten makutuomarina.

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

JEPS, kannattaa kokeilla. Syömistä ainakin ellei kasvattamista. Nuo sipsit on kuulemma oikeesti superhyviä, kokeilen minäkin tänä vuonna tehdä sipsejä.

Mirene kirjoitti...

Kiinnostuin kyllä, vaikkein taidakaan kasvatushommiin ruveta. Ikkunalaudalla kasvava basilika riittää, toinen kaksijalkainen kun hoitaa tuon kukkapuolen ;)

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Kiitos kommentista Mirene! Eilen kokeilin laittaa lehtikaalta tee-leipiin. Ihan hyvin upposi niihinkin.

Puskissa kirjoitti...

Haasteella lätkäisin sinua blogissani :)

Myrtti kirjoitti...

Lehtikaalisipsit onkin tuttuja, njam. Mutta enpä olekaan itse yrittänyt kasvattaa, miksiköhän? Kiitos vinkistä, nyt lähetään Myrtin kanssa siemenkaupoille...

Matkatar kirjoitti...

Kiitti vinkistä! Itsekin luin jostain juuri miten terveellistä tuo lehtikaali on. En vain heti tajunnut että tottakai sitä voi itsekin kasvattaa :)

Karakali kirjoitti...

Mä kokeilin kerran noita sipsejä mutta olivat mun makuun liian kirpeitä, taisin pitää uunissa liian kauan.

Itse ajattelin tänä vuonna kasvattaa parvekkeella ruukkuherneitä ja porkkanoita ja pensaskrassia ja ostaa amppelimansikan poikaselle. Työpaikan kautta olen ihastunut korianteriin :)

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Itse en malta odottaa että pääsen kokeilemaan lehtikaalisipsien tekoa. Olen miltei varma että tulen tykkäämään :O) Kiitos kommenteista teille kaikille :)

Cheri kirjoitti...

Kääk, koulin tänään 60 lehtikaalin tainta, minne ne mahtuvat? Lupasin esikasvattaa myös kaverille ja tein arviointivirheen. Viime vuonna kuvasin runsaasti lehtikaalia kuivurilla. Helppokäyttöistä niinkin, purkkista on hyvä kauhaista kourallinen joka ruokaan. Sipseistä en tykännyt, tein ne ehkä väärin, mutta muuten on oivallinen ja helppo surperruoka jos vain ymmärtää pitää harsolla kaalikoin poissa.

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

No onpas melkoinen määrä :D Joo harsoa harrastan minäkin, peitän sillä itse asiassa koko kasvimaan, niin ei tule porkkanaankaan tuholaisia.

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Kokeilin nyt muuten tuota lehtikaalipestoa. Kuuman paahtoleivän päällä on NAM! Oikein tuli hyvää. Pitää vielä kokeilla vaikka puolet basilikaa ja puolet lehtikaalta.

Anonyymi kirjoitti...

Olen kasvattanut vuosia lehtikaalia, kylvänyt aina suoraan peltoon, väliin sinnetänne laitan samettikukkaa, ja välirivin veriapilaa. Harso niskasn, ja hyvin itää. Nyt,6.7. kaalit jo niin isoja että voi ottaa syötäväks lehtiä. Luulen että nytkin on n. 100 kaalia. Heinäkuun lopulla ja siitä koko syksyn se pelto on tosi kaunis kun apila ja samettikukka kukkii ja kaalit vihreenä. Kaalia syödään ja jaetaan sukulaisille ja tuttavile, kuivaan saunassa ja uunin jälkilämmössä ja pakastan. Kaalilla lahjon kaikkia jolta vuoden mittaan olen saanut jotain ystävän palveluja, kukkien kastelua ja vaikka vaan hyvää mieltä.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kaikille hienoista vinkeistä,varsinkin tuo pakastus, itse olen keittää tuhertanut! Sitä vaan niin rakastaa tuota kuningatar kaalia !

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Hei, kiitos kommenteista myös Anonyymit! Oikein on mukava lukea näkemyksiänne!
Juu ei lehtikaali välttämättä asikasvatusta vaadi ja harso auttaa sen alkuun. Alku on se haurain vaihe, siitä kun pääsee ohi niin lehtikaalta ei pysäytä mikään.
Itse tosiaan ainoastaan pakastan. Kun se on niin sikahelppoo.

Lehtikaali on nyt tosiaan kovassa huudossa maailmalla ja nousussa jo Suomessakin. Heh:) itselläni on kasvatus- ja käyttökokemusta jo niin kaukaa etten edes muista :) On tullut kokeiltua jo niitä lehtikaali-sipsejäkin. Oikein ovat hyviä!
-Hellu-

Anonyymi kirjoitti...

Hei lehtikaalin ystävät! Nyt sitä tosiaan saa syödäkseen ja säilömiseen asti. Kokeilin tänä vuonna mustaa lehtikaalta. Sen lehdet ovat suipot eikä ollenkaan kiharat ja ne ovat mustanvihreät. On myös hyvin satoisa. Maistuu hyvältä sellaisenaankin vaikka yleensä paistelen noita pannulla pekonin ja sipuleiden ym. kanssa. Kunhan tässä saadaan vielä sieniä niin eikun samalle pannulle :)

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Kiitos kommentista! Kah, musta lehtikaali! Voe, mie olen kasvatellut vain punaista (=violetti) ja vihreä. Hm, siihen joukkoon passais kyllä mustakin!
Kyllä nyt on vuoden paras satoaika :), ei ole ruuasta pulaa.

AnnaK kirjoitti...

Olinkin juuri etsimässä tietoa viihtyykö lehtikaali (tai omassa tapauksessani musta palmukaali) varjossa, sillä kaikki aurinkoiset kasvupaikat on jo varattu muille herkuille. Lykkäänpä siis kaalini varjoon sekä kiitän ja kumarran neuvoista :)

Lähetä kommentti