5.11.2013

KOKO SUOMI LEIPOO, tumpelon leipä

Mie en koskaan leivo. Paitsi nyt. Kun koko Suomi joutuu leipomaan. 

Tämä ohje sopii kiireisille, osaamattomille, huonomuistisille, hiivaa karttaville, piheille ja jopa uunittomille.  Niin helppo ja nopee ja halpa se on! 


Tumpelon leipä. (Joka myös ohrarieskana tunnetaan). Sopii glykeemistä kuormaakin karsastaville. 

Ohje: 2/4. Helppo muistaa!

2 dl jääkylmää vettä
4 dl ohrajauhoja
1 tl suolaa

Paista 30 sekuntia - 15 min. riippuen uunin (tai paistinpannun) kuumuudesta ja leivän paksuudesta.

JUJU on siinä, että taikinan pitää olla mahdollisimman kylmä ja uunin mahdollisimman kuuma, jolloin kylmä/kuuma lämpöeron synnyttämä vesihöyry mureuttaa ja jopa vähän kohottaa leipää.


Ja paistoaika voi sitten olla mitä tahansa, riippuen haluatko siitä näkkäriä.. vai peräti rullattavan pehmeän leivän.


Tosin MEIKÄLÄISEN tekemänä ei tietenkään ihan NIIN helppo nakki ollut, eikä heti kaikki ihan putkeen mennyt:


Nouse aamutuimaan lämmittämään leivinuunia. Joka ei lähde vetämään ei sitten millään. Jännätään luukunraosta syttyykö ja vetääkö..

















Savua tupruttelee mökkiin.. 
























Nooh, eikun tuulettammaan. (onneksi ei ole mikään hiivalla kohotettava juttu..)
Pornuutettaan tulta leivinuunissa pari tuntia. 
Ooo, tää on kiva vaihe näin aamuhämärässä!!






Ei löydy desin mittaa ei. 75ml mitta ois kyllä.. Noh, 0,5dl mitta sentääs löytyi hirveen penkomisen jälkeen.

TADAA! Itse leipominen kesti about 5 min. Lämmintä mmm ihanaa rieskaa aamukahveen kanssa! Kivasti rapsahtelee koivunhalkotuhka leivänpohjassa :)


















Runsaan voin kanssa, tietenkin.

Aiotko kokeilla tumpelonleipää?

23 kommenttia:

Seija Torpström kirjoitti...

Voisin joskus kokeilla, ainakin nopeaa on ja näyttää voin tai floran kanssa erinomaisen houkuttavalta :P

Helinä kirjoitti...

Tosi helppo ohje mutta touhu rieskan ympärillä vaikutti vaivaloisellta mutta vau leivinuuni, ihana!

Saraheinä kirjoitti...

Vaikuttaa helpolta (jos tuo uunin lämmittäminen jää pois :)) ja näyttä ihanalta sulavan voin kera. Minäkin innostuin Koko Suomi leipoo -ohjelman innoittamana leipomaan pitkästä aikaa korvapuusteja. Vein niitä töihin ja siellä sitten porukalla analysoitiin pullien makua ja mehevyyttä :)

onesa kirjoitti...

Nam!! Ps: uusi lukija ilmoittautuu joukkoon :)

Rantakasvi kirjoitti...

Tuli nälkä!

mama kirjoitti...

Ilman muuta kokeilen :)

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Mahtava lukea kommenttejanne :))! Ja tosi kiva että tulee virallisiakin lukijoita, cool! Ja te muutkin lukijat, eikun kommentoimaan vaan ;). Tiedän että teitä on kun kävijämäärä kasvaa huimaa vauhtia.

Kyllä on ennen vanhaan leipä ollut kirjaimellisesti lujassa, sanon minä. Mutta leivinuuni on kyllä tosiaan ihana, lämpö on pehmeää ja täyttää suloisesti koko kämpän. Tähän asti sitä on käytetty vain kerran parissa vuodessa makkaranpaistoon tikun nokassa..

Suski T kirjoitti...

namm näyttää sen verra hyvältä je helppotekoiselta et jopa mä saatan kokeilla :P onhan mulla tuo oma herkuttelija joka varmasti auttaa sitten _kun_ mulla menee sormi suuhun :P

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Hauska :) Kokeile Suski (ja kaikki muutkin!) tumpelonleipää. Ei PITÄISI olla vaikeeta. Omatekoinen maistuu niiiin herkkulliselta varmaan siksi kun siihen on sekoittunut myös aimo annos rakkautta, eiks niin!

Mirene kirjoitti...

Eih, nyt vain tuli pahempi nälkä!

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

:))

Kiki kirjoitti...

Täytyy kokeilla, piheys löytyy ja varsinkin se tumpelo :D

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Ou jee hyvä Kiki, antaa menää vain :))

Inka kirjoitti...

Ohhoh miten simppeli leipä! Voisin kokeilla joskus hyvinkin. Meillä tosin kummatkin lapset leipoo tosi paljon, seiskaluokkalainen tekee viikoittain ne läksytkin. Viime viikolla tosin oli pyykin pesua, sekin sopii hyvin ; ))

Voin kanssa tuore leipä, aaahhh...

Rapsutukset Blackielle!!

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Kätevää Inka, omat kotileipurit! Joo lämmin leipä uunista suoraan lautaselle, mmm. nomnom kuinka hyvää :)

Tuli taas katsottua se peevelin koko suomi leipoo ohjelma. Pitääkö tässä nyt alkaa kakkujaki väsäileen..

Annikki kirjoitti...

Kyllä tuli ihan nälkä ja äitin kiviuunissa leipomet rieskat mieleen. Pitää joskus kokeilla rieskaa, vaikka mä leivon yleensä kakkuja ja piirakoita :)) Suomi leipoo- on ehdottomasti aina katsottava !

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Joo mekin ollaan tuijotettu joka jakso koko suomi leipoosta. Teeppä Annikki se voittanut Mailiksen juustokakku, tässä sulle ja teille muillekin sen resepti:
Ainekset:

150g digestive keksejä
100g voita
600g tuorejuustoa
100g ranskankermaa
1tl raastettua sitruunankuorta
1tl raastettua appelsiininkuorta
180g sokeria
3 kananmunaa
3rkl vehnäjauhoja
1dl tuoreita vadelmia
Päälle:
1dl tuoreita vadelmia
½dl tomusokeria

Tee näin:

Laita uuni lämpeämään 170 asteeseen. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatetun voin kanssa. Painele seos 20cm irtopohjavuoan pohjalle ja paista noin 5 minuuttia.

Sekoita keskenään pehmeä tuorejuusto ja ranskankerma. Lisää sokeri, raastettu sitruunan- ja appelsiininkuori ja jauhot. Lisää kananmunat yksi kerrallaan hyvin vatkaten. Kaada puolet taikinasta pohjan päälle. Ripottele väliin vadelmat ja kaada lopputaikina vuokaan. Paista 170 aseessa reilu tunti. Koristele tuoreilla vadelmilla ja tomusokerilla.

Rantapuikko kirjoitti...

Pitääpäs kokeilla =))

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Kerrohan sitten Rantapuikko, miten onnistui, jooko !

Black Rose kirjoitti...

Tumpelon leipä meikäläiselle ihan omiaan :) Kunhan leipomisvimma iskee, niin täytyy ehottomasti koklata :)

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

No kiva, Black Rose :)) ! Entäs tuo Mailiksen juustokakku..? Siinä on hirrrmusti kaikenlaisia aineita. Uskaltaiskohan tuota yrittää..? Pitää kyllä ensin odotella tosi isoa leipomavimmaa.

Tarja Kivirinta kirjoitti...

No niin, nymmääki oon mukana kuvioissa. Meillä on leivinuuni, kolme kissaa ja ämpärillinen ohorajauhoja, kun sain naapurilta uutisjauhoja vastineeksi puolukoille... Opiskeluaikana onnistuin vierottamaan itseni leipomisesta, mutta nyt syksyllä taas sorruin. Eihän siinä muuten mitään, mutta kun yleensä kuitenkin ihan syömäkelpoista tuotosta tulee, niin kohta ei kestä hennot sääret kukoistavia jenkkakahvoja... Täytyykin ottaa tuo rieska nyt lomaviikon ohjelmistoon!

Helena ja Blackie The Cat kirjoitti...

Kiva Tarja saada sut lukijaksi! Meillähän on sitten tismalleen samat olosuhteet :))) Joo itse olen lihonut about 5kg opintojen jälkeen..hmm.

Lähetä kommentti